Binnenland
WNL

Limburgs OMT-lid Bonten: 'Carnaval met coronamaatregelen is niet te doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Limburgs OMT-lid Bonten: 'Carnaval met coronamaatregelen is niet te doen'

Het lijkt er op dat het kabinet van plan is om alle coronamaatregelen vanaf 25 februari los te laten. Dat zou ook betekenen dat carnaval zonder restricties door moet kunnen gaan, denkt OMT-lid Marc Bonten. Volgens Bonten zijn met carnaval '1G - testen voor toegang - en andere coronamaatregelen niet uitvoerbaar'. Dat zegt hij vanmorgen in Sven Op 1.

Carnaval start op 27 februari en duurt tot en met 1 maart. "Dan moet je je vijf dagen lang elke ochtend testen. Dat is in de uitvoering heel moeilijk." Werken met een testbewijs zou volgens Bonten wel kunnen werken als carnaval bijvoorbeeld in grote sporthallen wordt gevierd.

De verwachting is dat het kabinet het gebruik van het bekritiseerde coronatoegangsbewijs (ctb) voorlopig in de ijskast wil zetten. Op dit moment in de pandemie is er voor het ctb met een 2G of 3G-systeem niet veel toegevoegde waarde, zo stelt ook Bonten. Maar het OMT adviseert wel om het inzetten van het ctb in de toekomst tot de mogelijkheden te laten behoren. Het ligt er volgens Bonten aan, "of je de ijskast nog een keer kunt opentrekken".

Risico

Het OMT-lid vindt versoepelingen op dit moment "verantwoord", maar benadrukt erbij dat versoepelen altijd gepaard gaat met enkele risico's. "Maar het risico dat wij eerder altijd heel belangrijk vonden, dat de ic-capaciteit overschreden zou worden, zien wij op dit moment niet."

Hoe dan ook zitten wij volgens Bonten in "een goede fase". "We zijn nu op de piek of daar bijna overheen, daar lijkt alles op."

OMT-adviezen

Morgen komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een evaluatie over de coronapandemie. Daarin gaat het ook over de rol van het OMT en de adviezen die het gaf. "Er vallen behoorlijk wat lessen uit te trekken", blikt Bonten kritisch terug op de afgelopen twee jaar. "Maar wij hebben elke keer naar eer en geweten, met alle beschikbare wetenschappelijke informatie en inzichten vanuit andere landen proberen te handelen en geadviseerd."

De eerste golf heeft Nederland overspoeld, aldus de Bonten. De tweede golf, die vlak voor de vaccinaties kwam, hakte er ook behoorlijk in. Vervolgens kwamen de deltagolf en de omikronvariant. Over de laatste golf is het OMT-lid het meest kritisch. "Het meest frustrerende moment uit de hele pandemie was dat wij het na de versoepelingen in september hebben laten versloffen. We kregen daardoor in oktober en november weer zoveel ziekenhuisopnames, dat wij in december in een verkeerde situatie terechtkwamen."

Overigens is Bonten het niet eens met de kritiek dat het OMT zich in haar adviezen te veel heeft laten sturen door het kabinet en ambtenaren. Bonten "herkent helemaal niets" van de berichtgeving van Nieuwsuur dat er sprake zou zijn van bemoeienis door het ministerie van VWS. Bonten stelt zelf op geen enkel moment gemerkt te hebben, dat OMT onder druk van het kabinet een ander advies heeft gegeven.

Sven op 1 - 15 Feb 2022, 11:30 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie