Binnenland
WNL

Sektemeldpunt terug van weggeweest: stichting Fier opent nieuw platform in 2025

foto: Pexels Mart Production
  1. Nieuwschevron right
  2. Sektemeldpunt terug van weggeweest: stichting Fier opent nieuw platform in 2025

Slachtoffers van sektes en hun families kunnen volgend jaar terecht bij een nieuw platform. In opdracht van demissionair Justitieminister Yeşilgöz lanceert stichting Fier medio 2025 een site waar ze laagdrempelig en anoniem via chat terecht kunnen bij professionals. Het gaat vooralsnog om een pilot van 2,5 jaar, bevestigt Frank Noteboom, directeur van het kennis- en innovatiecentrum Fier, aan de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Elke week komen er nieuwe sekteslachtoffers bij. Familie en vrienden worden ongerust: krijg ik mijn kind, mijn vriend of partner hier nog uit? Volgens experts is het voor slachtoffers moeilijker om naar de politie te stappen dan naar een meldpunt. Daarom pleiten partijen zoals de VVD en de SP al langer voor de terugkeer van het sektemeldpunt dat in 2020 plots werd wegbezuinigd. Slachtoffers en familieleden kunnen daardoor al vier jaar lang nergens terecht.

Vanaf medio 2025 komt daar verandering in. 'Het belangrijkste is dat mensen hun verhaal bij ons kwijt kunnen, anoniem en laagdrempelig', vertelt Noteboom van Fier. 'Een team van professionals staat klaar om alle vragen te beantwoorden, ook in de nachtelijke uren. We kunnen slachtoffers doorverwijzen naar de juiste hulp en bescherming. Uiteindelijk maken ze zelf de keuze of ze de stap zetten richting politie en opsporing. Wij kunnen hen daarin begeleiden, maar de regie ligt bij de melder.'

Onder de radar

Door het verdwijnen van het vroegere meldpunt Sektesignaal is er steeds minder zicht op welke sektes actief zijn in ons land. Daarom juicht ook Jan van Winden, sektespecialist bij de politie, toe dat er een nieuw platform komt. 'We hebben dit een tijdje niet goed georganiseerd in Nederland. Het zou goed kunnen dat het aantal sektarische groepen is toegenomen, omdat het makkelijker is geworden om je hier te vestigen of lang onder de radar te blijven', vertelt Van Winden. 'De politie is zeker niet altijd als eerste aan zet. Dit kan juist heel goed georganiseerd worden bij een externe instantie en die is vaak ook laagdrempeliger. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er een goede samenwerking is met de politie.'

Directeur Frank Noteboom van Fier benadrukt dat individuele casussen nooit zonder toestemming gedeeld worden, maar dat ze in de komende maanden wel uitzoeken hoe de samenwerking met de politie en het OM eruit kan zien. 'We gaan uiteindelijk beter snappen waar sektes zich in Nederland bevinden en wat de laatste trends en ontwikkelingen zijn. Hoe kunnen we dat terugleggen bij het OM en bij de politie, zodat zij ook snappen wat er speelt? We nemen de komende maanden de tijd om dit goed af te bakenen en de samenwerkingen te zoeken die nodig zijn.'

Welke sektes zijn actief in Nederland? En hoe gevaarlijk zijn ze? Sekte-expert en exit-counsellor Arjan van Dijk schuift vrijdagavond om 19.00 uur aan op NPO Radio 1 in Het Misdaadbureau, net als Peter Withag, een wijkagent die een meisje uit een sekte bevrijdde.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie