Buitenland
NOS

Kan de Japanse politiek zonder haar sektarische banden? 'Belangrijke geldbron'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan de Japanse politiek zonder haar sektarische banden? 'Belangrijke geldbron'

Ruim een jaar geleden werd de voormalige Japanse premier Shinzo Abe vermoord. Naar eigen zeggen handelde de moordenaar uit wraak. Zijn moeder werd financieel geruïneerd door de Verenigingskerk, een sekte die warme banden had met Abe. Sindsdien wil de Japanse politiek van die banden af. Lukt het om de sektarische banden te verbreken? Japankenner Radboud Molijn was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"De Verenigingskerk is een Koreaanse club van een wel heel bijzondere man, die zichzelf ook tot messias had verklaard", vertelt Molijn. "Het heeft allerlei christelijke elementen, ook boeddhistische elementen."

"Maar wat ik fascinerend vind, is dat het primair een enorme cash machine is. Er wordt zo gigaveel geld opgehaald. Ik geloof dat tussen 2009 en 2011 er alleen al in Japan 450 miljoen dollar is opgehaald."

Donaties

"Een flink stuk van het kabinet van premier Abe waren leden van de sekte. Die kregen bij verkiezingscampagnes donaties enzovoort", weet Molijn.

"Ik geloof dat 40% van het Japanse parlement lid was of een verbintenis had met deze sekte. Ik heb zelfs gelezen dat 80% van de ministers op een gegeven moment hiermee werkte."

Conservatied

"Laten we proberen een vergelijking te trekken. Als hier bekend zou worden dat 80% van het kabinet van Rutte bij de Scientology Church hoort, dan denk je: hey, wacht even, wat gebeurt hier", aldus Molijn.

"Die sekte staat natuurlijk voor iets, namelijk voor buitengewoon conservatieve waarden. Er wordt heel veel aandacht besteed aan het herschrijven van de onderwijsboeken. Want we weten allemaal: degene die het verleden heeft, heeft ook de toekomst."

Ontbinden

"De huidige premier Kishi heeft aangegeven dat hij in oktober naar de rechtbank in Tokyo gaat om de sekte te ontbinden", zegt Molijn. "Er is nu langzamerhand echt druk om iets met deze kerk te doen, dus er gaat vast wat gebeuren."

"Maar het tijdstip is naar mijn mening suspect. Er komen verkiezingen aan en er moet wat gebeuren om de populariteit van Kishi omhoog te halen. En dan zou dit een fantastische maatregel zijn."

oog moonsekte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie