Naar homepage
Binnenland

De voedselbanken slaan alarm, drastisch minder voedsel beschikbaar
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De voedselbanken slaan alarm, drastisch minder voedsel beschikbaar

De voedselbanken in ons land slaan alarm. Steeds meer gezinnen zijn afhankelijk van de boodschappen via de Voedselbank. Tegelijkertijd neemt het aanbod van groenten en fruit juist af, en dat komt door kortingsacties bij de grote supermarkten.

"Helaas is het zo dat we op dit moment tweederde van ons verse voedsel moeten missen. Sinds een paar weken zijn de supermarkten over op een ander systeem. Producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten worden voor minder verkocht. Daardoor krijgen wij minder voedsel binnen", vertelt Monique Beuving, van de voedselbank in Groningen in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat houdt in dat mensen niet met drie tassen aan boodschappen naar huis gaan, maar slechts één tas over houden voor de weekboodschappen. Dan gaat het voornamelijk om producten die behoren tot de schijf van vijf. "We hopen dat voorkomen kan worden dat mensen nog erger verarmen."

Landelijke trend

Hetgeen dat in Groningen gebeurt, blijkt echter een landelijke trend te zijn. "In heel Nederland lopen we tegen de problemen aan, hoewel het ervan afhangt hoeveel supermarkten er bijvoorbeeld in een plaats zijn", vertelt Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland.

Het tekort kan dan ook flink verschillen per regio. Zo mist men in Groningen dus zo’n zestig tot tachtig procent van de normale inname, terwijl het in andere regio’s bij dertig procent minder blijft. "Maar er moet wel rekening mee gehouden worden dat vijftig procent vanuit de lokale supermarkt komt en dat de andere vijftig procent vanuit de landelijke voedselbank komt", gaat Wijnbelt verder.

De voedselbanken houden er rekening mee dat de situatie in heel het land kan verslechteren. Supermarkten lieten de voedselbanken namelijk weten ruim zeventig procent minder voedsel over te gaan houden voor de klanten van de voedselbank. Dat terwijl er steeds meer mensen aanspraak maken op de voedselbank.

Politiek moet over de brug komen

De hoop zet Wijnbelt dan ook op de politiek. Hij ziet de oplossing in een Europees voedselhulpprogramma, dat al sinds 1985 bestaat. "Wij verwachten dat we tot veel in staat zijn, maar we hebben te weinig voedsel. Dus we hebben aan de overheid gevraagd om aanspraak te maken op dat hulpfonds. We hebben het nodig, maar Den Haag lijkt zich te schamen voor het feit dat mensen in Nederland honger hebben."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie