Binnenland
NTRPowNed

Woonwagenkampen onder druk: na 35 jaar uitsterfbeleid zijn er weinig kampen meer over

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woonwagenkampen onder druk: na 35 jaar uitsterfbeleid zijn er weinig kampen meer over

Sinds is besloten dat woonwagens tot het cultureel erfgoed van Nederland behoren, is de gemeente Roosendaal druk bezig goede staplekken te vinden voor de woonwagenbewoners. Roosendaal kent maar liefst elf kampen met 87 standplaatsen en op de wachtlijst voor een woonwagen staan 77 mensen. De woonvorm staat onder druk. Na 35 jaar onwil en uitsterfbeleid van gemeenten zijn er niet veel woonwagenkampen over.

5 Dagen staat deze week met de bus in Roosendaal en spreekt over de gewoontes en gebruiken van woonwagenbewoners; sterke familiebanden, schoenen uit bij de voordeur en een huis moet wielen hebben.

Protestkamp

Dochters van de familie Mentzij wachten al zo lang op een eigen woonwagen dat ze twee jaar geleden op een protestkamp zijn gaan wonen. Zonder elektriciteit slijten zij hun dagen in een caravan op een parkeerplaats.

De moeder en oma wonen in wagens naast elkaar; Joke ‘Opoe’ Mentzij is 82 jaar en kent het ‘reizigersleven’ nog uit de tijd dat de woonwagens rondtrokken. Als jong meisje ging zij samen met haar vader leuren aan de deuren om zo aan inkomsten, eten en goederen te komen. Dochter Janske had ooit een hit met het nummer ‘In een woonwagen ben ik geboren’ en praat over het stigma over woonwagenbewoners.

Snippergroen: willekeur?

In het hoofdpijndossier gaat verslaggever Rens Turk op zoek naar de diepere achtergrond rond de kwestie ‘snippergroen’. De gemeente verkocht stukjes groen aan inwoners van de stad, maar wil wel de controle hebben en houden over wat er met dat groen gebeurt. Het lijkt op willekeur, want de ene bewoner mag wel z’n gang gaan en de andere niet.

Woonwagenbewoners Tony van der Kooij en Lizette Gressmann vertelden onlangs in Langs de Lijn En Omstreken over het tekort aan standplaatsen voor woonwagens:

Woningnood treft ook woonwagenbewoners: 'Gemeenten voeren uitsterfbeleid'

Woningnood treft ook woonwagenbewoners: 'Gemeenten voeren uitsterfbeleid'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie