Binnenland
EONOS

Woningnood treft ook woonwagenbewoners: 'Gemeenten voeren uitsterfbeleid'

foto: Vysotsky / Creative Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Woningnood treft ook woonwagenbewoners: 'Gemeenten voeren uitsterfbeleid'

Niet alleen aan huizen, maar ook een standplaatsen voor woonwagens is een tekort. Dat zeggen woonwagenbewoners Tony van der Kooij en Lizette Gressmann in Langs de Lijn En Omstreken. "Er is nog altijd sprake van een uitsterfbeleid."

RTL volgde Van der Kooij en Gressmann ruim drie maanden voor het programma 'Bij Ons Op Het Kamp'. Veel woonwagenbewoners zijn blij met hun levensstijl, maar Gressmann vreest dat het niet lang meer door kan gaan. "Er zijn bij ons zeker zeven kinderen in de twintig, die eigenlijk verplicht zijn om in een huis te gaan wonen als ze willen samenwonen", vertelt ze. "Wagens zijn er zat, maar geen plaatsen."

Gressmann, woonachtig in Eindhoven, ergert zich aan de gemeente die niet meedenkt. "Ik heb aan de burgemeester wel eens gevraagd: stel dat jouw kind nu verplicht wordt om in een woonwagen te gaan wonen? Hij zei: ja, dat wil hij niet. Toen zei ik: maar mijn kind wordt verplicht om in een huis te wonen; dat is precies hetzelfde!"

Politieke partij

Niet overal gaat het de verkeerde kant op. In Hoorn bijvoorbeeld, waar onlangs het kamp uitgebreid werd. Van der Kooij, die in Hoorn woont, besloot een paar jaar geleden zelf de handschoen op te pakken: "Ik heb een politieke partij opgericht", vertelt hij. Het begon met zeven vrienden in de kroeg, maar onlangs haalde de partij, De Realistische Partij, voor de tweede keer een zetel in de Hoornse gemeenteraad.

Als EU-lidstaat is Nederland verplicht om de woonwagenlevensstijl te faciliteren, maar veel gemeenten doen dat onvoldoende. In 2018, toen Van der Kooij in de gemeenteraad kwam, is hij er direct ingedoken. Dit was veel werk, maar het lukte hem de gemeente aan de wet te houden. "We zijn in de woonvisie van 2020 opgenomen. Nu komen er veertien extra standplaatsen."

Van der Kooij probeert ook het negatieve stigma van woonwagenkampen te bestrijden. "Ik heb alle raadsleden, wethouders en de burgemeester uitgenodigd. Toen kwamen ze bij ons op het kamp en zagen ze: hé, jullie zijn eigenlijk best hele leuke mensen. Ik mag overal mee eten, het is hartstikke gezellig!"

RTL brengt tweede seizoen van show 'Bij Ons Op Het Kamp'

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie