Binnenland
AVROTROS

Hoogleraar Laaggeletterdheid: 'We vinden het moeilijk om basale woorden te gebruiken'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Laaggeletterdheid: 'We vinden het moeilijk om basale woorden te gebruiken'

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen. Dat is 18 procent van alle inwoners. Een uitnodiging voor een coronavaccinatie is voor deze groep mensen lastig te begrijpen, met alle gevolgen van dien. Maurice de Greef houdt zich als hoogleraar Leereffecten Laagopgeleiden en Laaggeletterdheid aan de Vrije Universiteit Brussel al langer bezig met dit probleem en vertelt erover bij Blok&Toine.

"Laaggeletterdheid houdt in dat mensen in het dagelijks leven problemen ervaren met lezen en schrijven en het interpreteren van teksten. Daardoor kan deze groep mensen heel veel dingen niet doen", legt Maurice de Greef uit. En volgens de hoogleraar neemt laaggeletterdheid door verschillende ontwikkelingen alleen maar toe. "Er gebeurt steeds meer digitaal, waarbij we vaak geneigd zijn om moeilijkere taal te gebruiken. Het is dan voor sommige mensen moeilijk om aan te haken. Bovendien hebben we de infrastructuur voor volwasseneneducatie afgebouwd in ons land. In Noordwest-Europa heeft Nederland de kleinste infrastructuur en het minste budget. Dan wordt het dus lastig."

Duurdere woorden

De volgende tekst is afkomstig uit de uitnodiging van het RIVM voor een coronavaccinatie: "COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen. Via druppeltjes komt het zo in de lucht."

Voor veel mensen is deze tekst lastig te begrijpen en dat verbaast De Greef niet. "Deze tekst is niet te doen voor een grote groep mensen. We vinden het moeilijk om basale woorden te gebruiken om iets uit te leggen. Tegenwoordig zijn we het steeds meer gewend om duurdere woorden te gebruiken."

De Taalmeiden

Addy en José waren zelf laaggeletterd, maar besloten over een drempel heen te stappen en aan zichzelf te werken. Met hun vlogs proberen 'De Taalmeiden' nu ook anderen te motiveren om iets aan hun laaggeletterdheid te doen. De Greef is erg te spreken over hun initiatief. "Het is fantastisch wat zij doen. Wat ze eigenlijk laten zien is dat het helemaal niet uitmaakt als je iets in je vroegere jeugd niet hebt geleerd, maar dat je op latere leeftijd altijd nog kunt leren. We hoeven ons daar dus niet voor te schamen."

Naast het taboe eraf halen, wordt er volgens De Greef ook constant gemonitord of een bepaalde aanpak tegen laaggeletterdheid werkt. "We hebben ongeveer 120 onderzoeken gedaan in de afgelopen tien jaar, waarbij we kijken naar de impact van de trajecten die we organiseren. We zien dat het erg goed werkt en dat 40 tot 60 procent een betere plek in de samenleving krijgt." Wél heeft De Greef nog een boodschap voor de Nederlandse overheid. "Het budget moet omhoog, want in vergelijking met andere Noordwest-Europese landen bungelt Nederland ergens onderaan."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie