Het Surinaamse onderwijs moet beter: 'Corruptie steelt de toekomst'
- Nieuws
- Het Surinaamse onderwijs moet beter: 'Corruptie steelt de toekomst'
Zondag zijn de Surinaamse verkiezingen en wordt er over de toekomst van het land beslist. Niets heeft zo veel invloed op de toekomst van een land als het onderwijs. In Suriname heeft zeker 40 procent de basisschool niet afgemaakt. Volgens John Brewster, voorzitter van Stichting Diaspora Instituut Nederland, moet dit anders. "Er is een leerplichtwet, alleen die wordt niet gehandhaafd", zegt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Suriname Kiest!
Op 25 mei trekken duizenden Surinamers weer naar de stembus, daarom onderzoeken we bij De Nieuws BV in de vierdelige serie ‘Suriname Kiest!’ hoe het land ervoor staat.
Uit cijfers van het Nuffic blijkt dat van alle Surinaamse kinderen tussen de 12 en 15 jaar ruim de helft niet ingeschreven staat op een school. Hoe dit kan? Volgens John Brewster is de corruptie in het land de grootste boosdoener. "Corruptie zorgt voor armoede", zegt Brewster. Volgens hem zorgt dat ervoor dat de middelen van het land niet eerlijk verdeeld zijn. Er zijn grote verschillen tussen arm en rijk.
Suriname heeft een periode van enorme inflatie meegemaakt waardoor het leven uitermate duur is geworden. Veel kinderen kunnen zich daardoor geen schoolspullen veroorloven. Vaak verlaten ze school vroegtijdig om te gaan werken om de rest van hun gezin financieel te ondersteunen. Daarnaast investeert Suriname weinig in onderwijs: slechts 2 procent. Dit terwijl de wereldwijde norm 5 tot 7 procent is.
Onderwijsbeleid
"De minister van Onderwijs heeft alle macht", aldus Brewster. Volgens hem lukt het de minister niet om het onderwijs goed aan te sluiten op de arbeidsmarkt. "Zit je in een agrarische regio? Dan ga je daar je onderwijs op afstellen." Dat gebeurt nu onvoldoende.
Het systeem is momenteel zo ingericht dat lokale bestuurders niet verantwoordelijk zijn voor de scholen. Zij kijken naar de minister en wachten af. "Men heeft geen verantwoordelijkheidsgevoel", zegt de voorzitter. Hij noemt dit de 'zoekgeraakte verantwoordelijkheid'.
Een ander groot organisatorisch probleem is het niveau van het onderwijs. In Suriname moet je nu een MBO-diploma hebben om voor de klas te mogen staan, in Nederland moet dat een HBO-diploma zijn. Brewster: "In Suriname moet je bekwaam, maar niet bevoegd zijn."
Van brain drain naar brain circulation
Veel studenten verlaten Suriname om bijvoorbeeld in Nederland te gaan studeren. Dit noemen we een brain drain. Wederom wijst Brewster naar de corruptie: "Als je hoogopgeleid bent in Suriname is dat geen verzekering voor een baan." Daarvoor moet je vrienden of familie op de juiste plekken hebben, zegt Brewster. "Je komt toch niet aan een baan, en dat hebben de jongeren door."
"Toch zit hier een contradictie in", zegt Brewster. "We zeggen de hele tijd dat het schoolsysteem in Suriname slecht is en toch is er een brain drain." Hij heeft liever een brain circulation. Dit houdt in dat Surinamers naar het buitenland trekken voor opleiding of werk. Vervolgens keren ze terug naar Suriname met meer kennis en ervaring op zak.
Volgens Brewster kan er meer worden samengewerkt tussen Nederland en Suriname, vooral op plekken die veel Surinaams talent aantrekken. Zo is hij in gesprek met bepaalde bedrijven en universiteiten om te kijken wat zij kunnen "terug investeren" in de Surinaamse scholen. "Ze staan daar voor open! Maar er moet beleid zijn."