Binnenland

Links-nationalistische López Obrador wordt president van Mexico

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Links-nationalistische López Obrador wordt president van Mexico

De presidentsverkiezingen in Mexico zijn zoals verwacht gewonnen door de links-nationalistische kandidaat Andrés Manuel López Obrador. In de exitpolls heeft hij een ruime voorsprong op zijn belangrijkste tegenstander, de conservatieve Ricardo Anaya.

Anaya heeft zijn nederlaag toegegeven en López Obrador gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.

José Antonio Meade, partijgenoot van vertrekkend president Peña Nieto, komt in de exitpolls op de derde plek. Ook deze partij heeft de verkiezingsnederlaag inmiddels toegegeven.

Grote zege

Correspondent Marc Bessems zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het al snel duidelijk werd dat Lopez Obrador had gewonnen."Al ver voor dat er überhaupt officiële cijfers kwamen hadden zijn rivalen hem al gefeliciteerd".

López Orbrador (64) stond in de peilingen al ruim aan kop. De oud-burgemeester van Mexico-Stad was twee keer eerder kandidaat bij de presidentsverkiezingen, maar hij verloor beide keren, zegt Bessems. "In 2006 verloor López Orbrador nipt en ook in 2012 ging het fout. Een aantal jaren geleden richtte hij de beweging voor de nationale vernieuwing op. Hij wil dat het land gaan veranderen en een einde maken aan de corruptie."

De campagnetijd was extreem bloedig. Honderden lokale politici werden bedreigd of getroffen door een aanslag. Meer dan 130 kandidaten werden vermoord.

Ster advertentie
Ster advertentie