Binnenland
KRO-NCRV

Vijf jaar later blijft standbeeld J.P. Coen in Hoorn staan, maar druk op verplaatsing groeit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf jaar later blijft standbeeld J.P. Coen in Hoorn staan, maar druk op verplaatsing groeit

Bijna vijf jaar na de eerste felle discussies over het standbeeld van J.P. Coen op de Rode Steen in Hoorn staat het beeld er nog steeds. Ondanks beloftes en het instellen van stadsgesprekken is er weinig veranderd, tot frustratie van betrokkenen. Op 15 mei praat de gemeenteraad opnieuw over het onderwerp. De roep om verplaatsing wordt steeds luider, onder meer vanuit Stichting We Promise. "Dit zijn de stappen die ondernomen moeten worden voor een inclusief Hoorn", zegt Marisella de Cuba, van We Promise, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

We Promise is een stichting die strijdt tegen racisme, discriminatie en uitsluiting in West-Friesland. De stichting pleit al jaren voor verplaatsing van het beeld naar de tuin van het naastgelegen Westfries Museum, met daarbij context en educatie.

'Hoeft niet op een sokkel'

"Het is een beeld van een genocidepleger. Dat is niet iets wat op een sokkel moet staan of dat je moet vereren", zegt De Cuba. "We hebben ook geen standbeeld van Hitler om te weten wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd."

Dat het beeld nog altijd op zijn plek staat, ligt volgens De Cuba aan een gebrek aan politieke daadkracht. "Ik hoop eigenlijk dat de gemeente eindelijk eens stappen gaat maken. En dat de stadsgesprekken, na bijna vijf jaar, eindelijk eens gaan plaatsvinden."

Stadsgesprekken zonder Coen

Die stadsgesprekken zijn er deels geweest, maar volgens De Cuba gingen ze "over alles behalve Jan Pieterszoon Coen". Nu wordt gewerkt aan een tweede ronde, waarbij Coen wél centraal moet staan. Op 15 mei wordt hierover vergaderd in de gemeenteraad. We Promise zal daar inspreken, samen met de stemmen van nazaten. "Dat zijn de stemmen die het zwaarst voor ons wegen", benadrukt De Cuba.

Verdeeldheid

Duitslandkenner Hanco Jürgens, zag het initiatief na een aanvankelijke golf van media-aandacht stilvallen. "Ik was officieel meedenker. Uiteindelijk is er volgens mij niet zo veel meer gebeurd. Ik heb er ook niks meer erover gehoord."

De gemeenteraad blijkt verdeeld. Volgens Jürgens zit daar precies de complexiteit: "Aan de ene kant zijn mensen er volledig van overtuigd dat het moet blijven staan en aan de andere kant zijn er mensen volledig van overtuigd dat het beeld zo snel mogelijk naar de tuin van het museum moet."

Een stap vooruit?

Jürgens denkt dat de gemeente in elk geval meer zou kunnen doen dan niets. Bijvoorbeeld door te denken aan een slavernijmonument aan het IJsselmeer, of door het erfgoed van Hoorn in breder perspectief te plaatsen: "Hoorn is nog steeds de stad van de Gouden Eeuw. Je kan ook zeggen: Hoorn is Hoorn, wereldstad. Dat klinkt al veel beter."

Ondertussen blijft het standbeeld van J.P. Coen een splijtzwam in de stad, waar de bierleveranciers hun kratten lossen op de Rode Steen, waar de tijd stil lijkt te staan.

Op 15 mei wordt er vergaderd over de vervolgprocedure. De toekomst van het standbeeld is nog onduidelijk, maar voor De Cuba is het helder: "Dit zijn gewoon de stappen die je moet ondernemen voor een inclusief Hoorn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie