Binnenland
BNNVARA

Op zoek naar de winterpaddenstoel

foto: Jacqueline Gerhardt - Vroege Vogelsfoto: Jacqueline Gerhardt - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Op zoek naar de winterpaddenstoel

Wie denkt dat paddenstoelen alleen in de herfst voorkomen, heeft het mis. Zo zijn er in de andere seizoenen ook zwammen te vinden. Er zijn 'vaste' paddenstoelen die het hele jaar te zien zijn, soorten die in de lente of zomer leven, maar ook typische wintersoorten. Voor Vroege Vogels zoekt verslaggever Pleun Aarts met Jelte Vredenbregt in het Edese Bos naar een bijzondere winterpaddenstoel: de dennenslijmkop.

Paddenstoel is niet alleen iets van de herfst

Vaste paddenstoel

De tonderzwam is een typische meerjarige, vaste paddenstoel. Het is een zwakteparasiet, dat wil zeggen dat ze parasiteren op verzwakte gastheren, vaak beuken of berken. Ze kunnen erg groot worden en voelen kurkachtig aan. Doordat ze zo taai zijn, zijn ze goed bestand tegen vorst. Je kunt ze daarom het hele jaar door treffen.

Dennenslijmkop

Nu het net een paar dagen heeft gevroren is het opletten geblazen op de dennenslijmkop. Deze paddenstoel is een typische wintersoort, je vindt ze namelijk pas vaak na de eerste nachtvorst. De hoed is bij deze soort slijmerig, vandaar de naam. Deze prachtige soort wordt helaas steeds zeldzamer.

Zelf waarnemen

Zelf dennenslijmkoppen zien? Ze komen vooral voor in gemengde bossen en naaldbossen op kalkrijke en voedselarme bodems, en dan vaak in de buurt van jeneverbessen, dennen of sparren. Met deze soorten vormen ze namelijk een samenwerkingsverband.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie