Binnenland
NOS

Krol zegt sorry maar maakt geen excuses in pistachenoten-rel

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Krol zegt sorry maar maakt geen excuses in pistachenoten-rel

Het Iraanse parlement dat zich opwindt over een Nederlandse politicus. Het gebeurt niet dagelijks. Maar volgens Iran heeft 50Plus-voorman Henk Krol de Iraanse ambassadeur in Nederland geschoffeerd door een kerstattentie van de ambassade in de prullenbak te gooien. Hij deed dat voor de camera van PowNews.

Volgens de ambassade klopt de veronderstelling van Krol niet. Alleen de fractievoorzitters en de buitenlandwoordvoerders hebben de nootjes gekregen. En er is dus geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Heeft Krol dan iets te snel conclusies getrokken?

"Misschien wel", reageert Krol in het Radio 1 Journaal.

50Plus-leider Henk Krol geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt in het pistachenoten-relletje met Iran, maar zal daar geen excuses voor aanbieden.

"Ik heb in mijn leven al zo vaak sorry gezegd, daar kan deze ook bij."

"Ik heb in mijn leven al zo vaak sorry gezegd, daar kan deze ook bij.Excuses aanbieden vind ik een stapje te ver", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Eigen onderzoek

Krol gooide vorige week voor de camera van PowNews een zakje pistachenootjes in de prullenbak dat hij van de ambassadeur van Iran had gekregen. Hij meende op basis van eigen onderzoek dat deze kerstattentie alleen naar mannelijke Kamerleden was gestuurd en vond dat beledigend voor zijn vrouwelijke collega's.

Maar Krol vergiste zich: de ambassadeur had de nootjes alleen naar de fractievoorzitters en de buitenlandwoordvoerders gestuurd, de mannelijke én de vrouwelijke. In Iran leidde de kwestie tot woede in het parlement.

Oei

Toch heeft Krol geen spijt van zijn actie. "Als ik zie dat het zelfs een discussie is geworden in het Iraanse parlement, dan denk ik: oei, je hebt dus wel een hele gevoelige snaar geraakt. En als dat het begin is van een discussie die zorgt voor iets beters, dan ben ik oprecht heel blij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie