LAKS: eindexamen alleen in kernvakken
- Nieuws
- LAKS: eindexamen alleen in kernvakken
Moet het eindexamen wél of niét doorgaan? Die vraag houdt scholieren en docenten momenteel bezig. Het Landelijks Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil graag dat het eindexamen door gaat, maar in aangepaste vorm. "We zien een aantal mogelijkheden, maar wat ons betreft is het verstandig om bijvoorbeeld enkel de kernvakken te tentamineren. Afhankelijk van je niveau zijn dat er twee of drie", stelt LAKS-voorzitter Nienke Luijckx voor in Dit is de Dag.
Minister van Onderwijs Slob is er nog niet uit, zo bleek afgelopen vrijdag. Binnenkort moet hij een beslissing nemen of het houden van eindexamens verantwoord is, gezien de verspreiding van het coronavirus.
Video niet beschikbaar
Het LAKS ziet in het alleen eindexamen doen voor de kernvakken een goede tussenoplossing. Het gaat om de vakken Nederlands, Engels en - afhankelijk van het niveau - wiskunde. "Dit is belangrijk om de kansengelijkheid te waarborgen", vindt Luijckx. "Voor de overige vakken vertrouwen we erop dat scholen het goed afronden."
Het volledig schrappen van het centraal schriftelijk examen zou niet goed zijn voor de motivatie van leerlingen, denkt Luijckx. "Digitaal is het al een stuk moeilijker om bij te blijven."
Geen slechtere studenten
Vorig jaar gingen de examens niet door. Hoogleraar Onderwijswetenschappen Martijn Meeter (VU) zou het prima vinden als dat ook dit jaar geval is, zegt hij in Dit is de Dag. "Ik ben geen viroloog, maar met zoveel mensen in een hal zitten is nu niet slim", denkt Meeter. Bovendien, het levert ook geen slechtere studenten op, blijkt uit onderzoek op de VU onder studenten die vorig jaar in de eindexamenklas zaten. "De leerlingen die vorig jaar geen eindexamen hebben gedaan, doen het niet slechter dan studenten uit andere jaren. De eerste drie maanden studietijd van deze lichting zijn een goede indicatie voor het verdere verloop van hun universitaire loopbaan", aldus de hoogleraar.
Geschiedenisdocent Remy Balistreri hoopt dat het examen wél doorgaat. "Er gaat al een heleboel niet door voor jongeren en het afsluiten van het schooljaar is een belangrijk ritueel", zegt hij. Daarnaast gaat het schoolexamen - de toetsen in de rest van het jaar - op deze manier nog zwaarder wegen, terwijl daar ook gaten in zijn gevallen. Hierdoor worden eindexamenleerlingen niet eerlijk behandeld, vindt hij: "Je hebt een objectief meetpunt nodig".
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.