Binnenland
KRO-NCRV

Waarom zijn we niet trots op de Nederlandse taal? 'We onderschatten het heel erg'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn we niet trots op de Nederlandse taal? 'We onderschatten het heel erg'

Voor meer dan 25 miljoen mensen is Nederlands de thuistaal, van zes landen is het de officiële taal en van de meer dan zevenduizend levende talen staat het op de veertigste plaats. Genoeg om trots op te zijn, maar dat zijn we niet en daarmee staat de toekomst van het Nederlands onder druk. "We hebben een bijzonder mooie taal, andere landen benijden ons", zegt Gunther van Neste, de algemeen secretaris van De Taalunie, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De Taalunie en Van Neste stellen dat er werk aan de winkel is en roepen op om de Nederlandse taal te beschermen. Hoewel er best wat Nederlandssprekenden zijn, zijn ze er over het algemeen niet echt trots op. "Als je Nederlands spreekt, vorm je een niche", zegt Van Neste. En dat kan juist voordelen opleveren, zowel op economisch gebied als in het onderwijs.

Bovendien zijn er tienduizenden mensen die in het buitenland Nederlands studeren. Maar eenmaal in ons kikkerlandje worden ze, tot hun ergernis, allemaal aangesproken in het Engels. Daaruit zou volgens De Taalunie blijken dat Nederlanders niet trots zijn op hun eigen taal.

Engels

"Economisch gezien is meertaligheid een troef. Iedereen kan Engels spreken", gaat van Neste verder. Nederlands staat qua gebruikte talen op het internet dan weer op plek 12, vertelt de algemeen secretaris van De Taalunie. "Nederland en Vlaanderen samen hoort tot de top van economieën van de wereld, hebben een sterke democratie en er wordt naar ons opgekeken. Ze willen met ons in contact komen en wij zeggen: waarom zouden we dat doen, het kan toch in het Engels?"

Dreiging

Tegelijkertijd gaat de kennis van de Nederlandse taal in ons eigen land juist achteruit. "Het is op de korte termijn geen dreiging, maar op de lange termijn moeten we Nederlands blijven vasthouden", waarschuwt Van Neste. Daarom pleit hij ervoor dat er meer geïnvesteerd wordt in de Nederlandse taal "om iedereen in de samenleving dezelfde kansen te geven."

Moeilijke woorden

"Een taal evolueert en de taal die we nu spreken is anders dan 50 jaar geleden", vertelt Van Neste. Het is dan ook niet erg dat bepaalde woorden de taal binnendringen, het zou zelfs omarmd kunnen worden. Bij overheidsdiensten en medische beroepen worden namelijk onnodig moeilijke woorden gebruikt. "Het is belangrijk om in te zetten op duidelijke taal. Het is heel moeilijk om iets simpel uit te leggen", stelt Van Neste.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muziek

In de hitlijsten zie je wél heel veel Nederlands terug. "Het is zaak om dat op alle niveaus door te trekken. Er mag meer Nederlands gesproken worden, in het onderwijs en in de samenleving in zijn geheel." Een "taalrijke omgeving" is dan cruciaal, aldus Van Neste. Dan kun je "leuk doen" met taal, ermee spelen en hoeft Nederlands niet "weggeschoven" te worden. "We hebben een bijzonder mooie taal. Het is iets om trots op te zijn, andere landen benijden ons."

Onderwijs

"Om van taal te kunnen genieten, moet je kennis hebben van de taal", gaat Van Neste verder. En daarom moet er heel veel gesproken worden in het Nederlands, zeker tussen ouders of leerkrachten en kinderen. "We kunnen speelser en leuker ermee omgaan en tegelijkertijd kennis bijgeven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie