Binnenland
NOS

Het is vandaag nationale pindakaasdag: 'Een vorm van fijngewreven pinda's bestaat al heel lang'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het is vandaag nationale pindakaasdag: 'Een vorm van fijngewreven pinda's bestaat al heel lang'

Vandaag is het de dag van de pindakaas. Culinair journalist Onno Klein van de Volkskrant kwam naar de studio van NOS Met het Oog op Morgen om veel meer te vertellen over deze lichtbruine smeuïge pindabrij.

"Pindakaas bestaat al heel lang, althans, een vorm van fijngewreven pinda's", aldus Kleyn.

Gehard vet

"Pinda's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De mensheid heeft door de hele eigen geschiedenis heen dingen fijngewreven in vijzels. Dus ook pinda's, maar dan heb je nog geen pindakaas. Het kenmerk van pindakaas zoals wij die kennen is dat het op brood gesmeerd kan worden en dat het smeuïg blijft in een pot. Dan moet je gehard vet toevoegen en dat hebben ze uitgevonden in Amerika rond 1880", zegt Kleyn.

"Het grappige is dat wij in het Nederlandstalige het woord pindakaas al veel langer hebben. Ik heb een bron gevonden uit Suriname die het in 1793 over pindakaas heeft. Maar daar zat geen vet bij, dus het was een blok."

Luxe

"Pindakaas kwam vroeg naar Nederland. Er is een advertentie van De Gruyter uit 1903 en daar staat: 'boterhamartikelen, pot pindakaas, 85 cent'. Ter vergelijking, de gestampte muisjes waren 69 cent. Dus het was luxe broodbeleg."

Kleyn: "Pinda is een peulvrucht. Er zitten heel veel goede vetten in en flink wat eiwit. Het wordt vaak gecombineerd met andere dingen, bijvoorbeeld met sambal in de Indonesische en Surinaamse keuken. Ik eet zelden pindakaas, maar kan het wel waarderen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie