Naar homepage
Politiek

Eerdmans (JA21): Uitsluiten Forum en PVV door Rutte 'ondemocratisch'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerdmans (JA21): Uitsluiten Forum en PVV door Rutte 'ondemocratisch'

"Hoe arrogant en asociaal kan je zijn? Dat je niet eens het gesprek aangaat?" Dat vraagt Joost Eerdmans, lijsttrekker JA21, zich bij 1 op 1 af over politici die andere politici uitsluiten bij de aankomende coalitieonderhandelingen.

Hij doelt op de uitsluiting door onder andere demissionair premier Rutte van de PVV en FvD. "Ik vind dat ondemocratisch." Zelf zou hij met iedereen kunnen samenwerken en hekelt hij de 'moral highground' op basis waarvan anderen elkaar uitsluiten.

De politieke loopbaan van Eerdmans begon bij het CDA, gevolgd door de Lijst Pim Fortuyn. Eerdmans noemt zichzelf Foruynist en stelt: "Als Pim Foruyn niet vermoord was, had ik gewoon 19 jaar lang in de Tweede Kamer gezeten." In de jaren die volgden was hij voor verschillende lokale politieke partijen actief, waaronder Leefbaar Rotterdam waarvoor hij ook wethouder was. Tot voor kort was hij kandidaat-Tweede Kamerlid voor FvD.

Quote

Geen moeite met uitspraken homeopathische verdunning en boreale samenleving

Zijn kersverse partij JA21 is ontstaan na onenigheid binnen FvD. Aanleiding voor Eerdmans, en de nummer twee van JA21 Annabel Nanninga, om eruit te stappen waren uitspraken en app-verkeer die de partij en diens voorman Thierry Baudet in verband brachten met antisemitisme en racisme.

Eerdmans zegt "helemaal geen problemen" te hebben met de omstreden speech waar Baudet de 'Uil van Minerva' aanhaalde en diens uitspraken over homeopathische verdunning en voor een boreale samenleving. Volgens Eerdmans werden dergelijke uitspraken door "veel mensen verkeerd uitgelegd".

'Normaal rechts geluid'

Het doel met JA21 is om met een "normaal rechts geluid" een voet tussen de deur in Den Haag te krijgen. “Vooralsnog zijn we niet uitgesloten, dus ik tel mijn zegeningen.” Dat 'normale geluid' lijkt genuanceerder dan dat van Forum. Zo is JA21 niet voor een Nexit en wil het geen afscheid nemen van de euro.

Waar JA21 wel uitgesproken over is, is het terugdringen van migratie. Tot 5000 migranten per jaar, vertelt Eerdmans. Hij haalt daarbij zijn eigen Rotterdam aan waar volgens hem hele wijken zijn waar geen Nederland meer wordt gesproken. "Die spons zit vol."

Sven Kockelmann interviewt lijsttrekkers

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen interviewt Sven Kockelmann dagelijks één van de lijsttrekkers. Te midden van alle verkiezingsdebatten duikt hij in een 1 op 1-gesprek grondig in op de inhoud. Van Richard de Mos van Code Oranje tot Mark Rutte van de VVD, ze komen langs in 1Op1.

Ster advertentie
Ster advertentie