Podcast

Joost Eerdmans: 'Het woord populist vind ik een eretitel'

foto: Commissie-Douwes/ PowNedfoto: Commissie-Douwes/ PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Joost Eerdmans: 'Het woord populist vind ik een eretitel'

[Powned] Wie zit na 17 maart 2021 in het Haagse Torentje? Bram Douwes, voorzitter van de commissie-Douwes, neemt tot en met de verkiezingsdag acht mensen een scherp, maar fair, sollicitatiegesprek af in de PowNed podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president. Daarna zal de commissie een voordracht doen voor de nieuwe minister-president van Nederland.

Joost Eerdmans was jarenlang loco-burgemeester van de Maasstad en is het boegbeeld van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij van de stad. Nu doet hij een gooi naar het hoogste politieke ambt van het land.

#2 - Joost Eerdmans: “Het woord populist vind ik een eretitel”

Politieke veteraan

De premierskandidaat van vandaag zit heel ontspannen tegenover de commissie-Douwes. Logisch, een politieke veteraan is aangeschoven. In januari 50 jaar geworden, volgens de commissie een ideale leeftijd voor het ambt van minister-president van Nederland.

Herkansing bij de commissie-Douwes

Dit sollicitatiegesprek is een unieke, het is namelijk het tweede dat de commissie-Douwes voert met de heer Eerdmans. Het vorige gesprek vond plaats op vrijdag 20 november 2020, toen was sollicitant Eerdmans nog kandidaat voor Forum voor Democratie. Die avond vond het veelbesproken FvD-diner in Tiel plaats. Kort hierna stapten Joost Eerdmans en Annabel Nanninga op bij de partij van Thierry Baudet. Reden voor commissievoorzitter Douwes om even terug te blikken.

Eerdmans: "Die avond was het eigenlijk meer van verbijstering. Wat er hier gezegd wordt is dit nu echt, of is dit een hele slechte film? Of is het iemand die alleen maar de kont tegen de krib, die iedereen probeert te shockeren? Dat was mijn state of mind die avond."

Populist, Fortuynist en baantjesjager?

Ruim 20 jaar geleden werd Eerdmans "gegrepen door Pim", zoals hij zelf omschrijft. In de geest van Pim zegt Joost Eerdmans wat hij denkt, en doet hij wat hij zegt. Voor de Lijst Pim Fortuyn ging Eerdmans in 2002 de Tweede Kamer in. De lijsttrekker van JA21 noemt zichzelf, nu nog, een Fortuynist. De commissievoorzitter en de sollicitant komen terecht in een discussie over de betekenis van het woord populist. Een scherp kantje van dit sollicitatiegesprek.

De commissievoorzitter heeft het politieke cv van de kandidaat tegenover hem minutieus doorgeplozen. Douwes ziet veel politieke partijen op die lijst staan. Vanwaar dat politieke baantjesjagen?

Eerdmans: "Het Fortuynisme is de rode draad. Ik had heel veel partijen nog kunnen aandoen die mij gevraagd hebben. Ik blijf net zolang doorgaan tot het lukt, ik vind dat er gewoon een fatsoenlijke rechtse partij moet zijn in Nederland, waar mensen op kunnen stemmen."

Het Juiste Antwoord

Uiteindelijk stelt de commissie-Douwes de hamvraag, die aan alle kandidaten wordt voorgelegd: "Wat maakt u geschikt als minister-president van Nederland?"

Deze vraag klinkt Eerdmans als de spreekwoordelijke muziek in de oren: "Dat is nou een hele goede vraag van de commissie-Douwes! Wij zijn het Juiste Antwoord, JA. Maar ik denk dat wij ook het juiste antwoord zijn op de politiek. Wij moeten een premier krijgen die luistert naar het volk, die begrijpt wat daar leeft, zonder alles weg te lachen. En dat doet onze huidige premier natuurlijk wel heel veel."

Pijler premierschap

Voor Eerdmans is immigratie de belangrijkste pijler onder zijn mogelijke premierschap. "Wij kunnen niet de hele wereld op onze schouders nemen. Je moet heel selectief zijn. Ik vind het asociaal mensen binnen te laten en dan ergens dumpen." Premier Eerdmans zou met een "kort en heel krachtig regeerakkoord, zonder twaalf voetnoten per pagina" aan het werk gaan.

Casus van Kiki

Commissielid Kiki Schippers neemt Eerdmans voor haar casus mee naar 2032. In dit angstaanjagende visioen speelt voormalig GroenLinks-kamerlid Tofi Dibi een hoofdrol. Een visie met "een zekere realiteitsgehalte", volgens de JA21-lijsttrekker.

U hoort van ons

Ook de heer Eerdmans wordt door de commissie-Douwes hartelijk bedankt voor zijn tijd. Er komen meer kandidaten langs, dus hij moet de komende weken nog even geduld hebben.

PowNed-podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president

De podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president is nu te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende podcastplatformen. Elke woensdag, tot en met 17 maart, komt een nieuw sollicitatiegesprek online.

Ster advertentie
Ster advertentie