Binnenland
KRO-NCRV

Pieter Omtzigt voelt zich geen erfgenaam van Fortuyn, maar ziet wél dezelfde problemen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt voelt zich geen erfgenaam van Fortuyn, maar ziet wél dezelfde problemen

Het functioneren van de overheid is de afgelopen twintig jaar verslechterd. Dat zei Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt bij Spraakmakers, twintig jaar nadat Pim Fortuyn werd neergeschoten. Hij voelt zich niet zijn erfgenaam, maar ziet wel overeenstemming voor wat betreft kritiek op de overheid.

De overheid is twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn niet beter gaan functioneren, vindt Omtzigt. "Kijk naar het toeslagenschandaal. We hebben in oktober gehoord dat er 1.115 kinderen uit huis zijn geplaatst. En voor zover ik kan zien is er nog geen eentje met hun ouders herenigd. Iedereen kijkt naar elkaar en niemand weet waar de oplossing zit. Datzelfde hebben we met Groningen gezien."

Hij voelt zich niet Fortuyns opvolger. "Ik heb mijn eigen politieke geluid." Maar dat hij dezelfde soort kritiek op de overheid heeft, dat klopt wel. "Fortuyn zag dat er een totaal andere werkgelijkheid was dan de schijnwerkelijkheid waar we in Den Haag beleid op voeren."

Tien jaar wachten op woning

Er is volgens Omtzigt een 'zelfgenoegzaam politiek midden' dat denkt dat er geen problemen zijn. "Maar onderin de samenleving gaan allerlei dingen veel harder mis dan dan politici in Den Haag weten."

Mensen hebben hun verwarming gewoon uit moeten zetten omdat ze de energierekeningen niet kunnen betalen, noemt hij als voorbeeld. En ook: mensen moeten tien jaar wachten op een woning.

Constante ophef

Wat zou er moeten gebeuren? "Ten eerste zou hier het debat over moeten gaan en niet over de constante vorm van ophef die we nu hebben. En ik denk dat politici er nog steeds goed aan doen om in wijken komen waar ze anders nooit komen."

Tweede Kamerlid voor de SP, Renske Leijten, herkent zich in Omtzigts woorden. "Het gaat al jaren alleen over processen, procedures en scores en dat is alleen nog maar verergerd onder Rutte. Steeds meer mensen zeggen: we willen een menselijke overheid. Ik ook. Maar daar zullen we ook een ander mensbeeld bij moeten hebben."

Doorschieten

Dat betekent volgens de SP’er niet minder verantwoording, maar al die processen moeten geen afleidingsmanouvre zijn. Inhoud en uitkomsten moeten centraal staan, vindt ze. "En daar moeten we echt op veranderen."

Daar is Omtzigt het mee eens. "Die processen en protocollen heb je nodig, maar als ze doorschieten worden ze een manier om je achter te verbergen. En ook om ervoor te zorgen dat niemand meer verantwoordelijk is voor wat er gebeurt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie