Binnenland
NOS

Deel Nederlandse beschermde natuur stikstofgevoeliger dan eerst gedacht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deel Nederlandse beschermde natuur stikstofgevoeliger dan eerst gedacht

Een deel van de Nederlandse beschermde natuur heeft meer last van stikstof dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een rapport van internationale wetenschappers dat later deze maand verschijnt, maar dat de NOS al heeft ingezien. De uitkomsten van het rapport hebben waarschijnlijk als gevolg dat een deel van de stikstofnormen in Nederland moeten worden verscherpt.

Natuur nog stikstofgevoeliger, om doelen te halen meer maatregelen nodig

“In dit internationale onderzoek is gekeken naar verschillende soorten natuur in Natura-2000 gebieden. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat een deel van die gebieden stikstofgevoeliger zijn dan tot nu toe bekend was”, vertelt stikstof-redacteur Sarah Bürmann in het NOS Radio 1 Journaal.

Onderzoek

“Daar zijn ze achter gekomen door experimenten, maar ook veldwerk. Dus ook echt kijken in de natuur, wat gebeurt er nou als er een bepaalde hoeveelheid stikstof op neer komt. Daaruit zijn bandbreedtes gekomen. Dus zoveel tot zoveel stikstof kan de natuur hebben zonder daar schade aan te vinden.”

Nederlandse natuur

“We hebben vervolgens zelf gekeken naar wat de oppervlakte aan stikstofgevoelige natuur in Nederland is. Dat hebben we vergeleken met die bandbreedtes. Daaruit kwam uit dat een kwart tot tweederde niet in die bandbreedte valt en dat kan dus slechter tegen stikstof dan tot nu toe werd aangenomen.”

“Die stukjes liggen verspreid door heel Nederland, dus in bijna in alle Natura-2000 gebieden ligt wel zo’n stukje dat stikstofgevoeliger is dan bekend was.”

Ontdekt

Er wordt al lang onderzoek gedaan naar stikstof. Hoe kan het dat dit niet al eerder is ontdekt? “Het is echt een heel groot onderzoek. Het is tien jaar geleden al uitgevoerd. Uit dat onderzoek bleek voor een groot aantal natuursoorten hoe stikstofgevoelig ze waren. Nu is er nieuwe wetenschappelijke kennis, is dat onderzoek opnieuw uitgevoerd en is er meer kennis over hoe het nu zit.”

“Het is is uitgevoerd door allerlei onderzoeksinstituten uit verschillende Europese landen en onder VN-toezicht uitgevoerd.”

Gevolgen

“Het kabinet wil dat in 2030 dat 74 procent van de stikstofgevoelige natuur niet meer te veel stikstof op zich krijgt. Dat wordt gemeten met de KDW, de kritische depositie waarde. Dat is eigenlijk het maximale aantal stikstof wat een natuur aankan, zonder daar beschadigt aan te raken. Die KDW’s zijn vastgesteld op het onderzoek van tien jaar geleden. Dat is toen vertaald naar de Nederlandse situatie.”

“Nu er nieuwe kennis is, zal dat ook worden vertaald naar de Nederlandse situatie en krijgen we dus strengere KDW’s. Dat betekent is dat er meer nodig is om de doelen te behalen dan eerst werd gedacht.”

RJN stikstofrapport

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie