Binnenland
EO

Aandacht voor kinderen in armoede schiet tekort: 'Mijn kind zit er mentaal helemaal doorheen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aandacht voor kinderen in armoede schiet tekort: 'Mijn kind zit er mentaal helemaal doorheen'

Kinderen in armoede hebben veel stress, worden vaker gepest en presteren minder goed op school. Toch is er maar weinig aandacht voor het effect van geldzorgen op kinderen, zegt geldcoach Marieke Ariëns in het programma Geld of je Leven. “Er is amper begrip voor kinderen die in zo’n situatie opgroeien." Moeder Natasja, die met haar gezin in de schulden belandde, beaamt dat: "Als gevolg van alle geldzorgen zit mijn dochter er mentaal helemaal doorheen."

Wat begon met een openstaand bedrag bij de Belastingdienst van 3000 euro, liep uit op een schuld van 240.000 euro. Natasja Dipai is één van de ouders die vanwege de toeslagenaffaire in grote problemen raakte.

De stress die daarbij kwam kijken, had ook grote invloed op haar dochter Anashya, inmiddels tiener. "Ze kon niet meekomen met andere kinderen op school, werd gepest, soms zelfs geslagen. Klasgenootjes maakten vaak opmerkingen over bijvoorbeeld haar kleding. Ze zat met heel veel dingen, maar wilde ons ook ontlasten door dingen niet te vertellen. Ze zit nu op de middelbare school, maar mentaal zit ze er al helemaal doorheen."

'Jubeldag'

Marieke Ariëns kwam zulke voorbeelden in haar werk als bewindvoerder regelmatig tegen en besloot er een kinderboek over te schrijven. "Kinderen zijn heel loyaal en willen iets doen als hun ouders ergens mee zitten. Ze proberen ze op te vrolijken, mee te denken of gaan al heel jong baantjes nemen. Tegelijkertijd is de maatschappij heel veroordelend als mensen in deze situatie terecht komen. Dat wil ik graag aankaarten."

De titel Jubeldag is geïnspireerd op het fenomeen uit de Bijbel waar om de 50 jaar tijdens een 'jubeljaar' schulden werden kwijtgescholden. “Honderdduizend gezinnen krijgen te maken met schulden, maar slechts 3 of 4 procent wordt door alle hulpverlening ook echt geholpen. In deze moderne tijd zou er toch een betere oplossing moeten zijn? Tweeduizend jaar geleden was die er namelijk al wél: het jubeljaar, een nieuw begin voor iedereen.”

Andere ogen

Moeder Natasja hoopt vooral dat er vanuit de maatschappij met andere ogen naar gezinnen in de financiële problemen gekeken wordt. "Mijn dochter kreeg opmerkingen naar haar hoofd: Als je ouders geen geld hebben, waarom hebben ze dan kinderen genomen? Dat oordelen van anderen, dat maakt het alleen maar erger."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie