Politiek
EO

Wat de kerk wél kan qua armoedebestrijding en de overheid niet

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat de kerk wél kan qua armoedebestrijding en de overheid niet

Minister Schouten voor Armoedebestrijding wil om tafel met kerken, moskeeën en andere religieuze organisaties om te praten wat zij kunnen doen aan armoedebestrijding. De ChristenUnie-minister vindt hun rol erg belangrijk: "Mensen in armoede leven vaak in een isolement, de kerk kan daar een helpende hand bieden", zegt ze in Geld of je Leven.

Maandag nam Schouten een rapport van armoede in ontvangst van de stichting Samen Kerk in Nederland (SKIN) waarin staat dat mensen in kerken naar schatting 2,3 miljoen uur aan armoedebestrijding hebben besteed. Ook spendeerde kerken zo'n 40 miljoen euro op dit gebied.

Wat kunnen kerken tegen armoede doen?

De christelijke organisatie Kerk in Actie stelde tegen de redactie van Geld of je Leven het verschil tussen de overheid en de kerk treffend: wij vragen mensen wat ze nodig hebben, terwijl de overheid vertelt waar mensen recht op hebben.

Schouten wil ook meer uitgaan van het eerste, maar dat is lastig. Als overheid ben je erg gebonden aan wetten, regels en kaders. "Daar passen mensen soms niet in", zegt ze. "Je hebt toch vaak situaties waarin je verder moet kijken dan de wetten. Soms is iemand geholpen door er aandacht aan te geven."

Aandacht

Die aandacht kan de kerk geven, denkt Schouten. "Het is een plek waar mensen elkaar letterlijk in de ogen kijken, waar je het hebt over meer dan materiële zaken. Over hoe het met je gaat", vertelt de minister, die zelf ook regelmatig in de kerk komt.

Los van de kerken wil Schouten vooral iets doen aan de complexiteit van alle regelingen. "Mensen krijgen bijvoorbeeld met Sociale Zaken te maken rondom armoede, maar met Volksgezondheid met hun fysieke gesteldheid. Dat is voor mensen heel ingewikkeld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie