Binnenland
KRO-NCRV

'Mensen kunnen beter tegen werkdruk als er energiebronnen zijn'

foto: Pexels-Burak
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mensen kunnen beter tegen werkdruk als er energiebronnen zijn'

"Mensen vallen niet alleen om vanwege werkdruk. Het gaat om een balans. Mensen zijn beter opgewassen tegen werkdruk als een werkgever luistert naar de behoeftes van werknemers." Dat zegt bedrijfsarts Gertjan Beens bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat kan de werkgever doen?

"Wat ik belangrijk vind om te benadrukken: mensen vallen niet alleen om vanwege werkdruk", zegt Beens. "Het gaat om een balans. Mensen zijn beter opgewassen tegen werkdruk als er energiebronnen beschikbaar zijn. En daar kan een werkgever absoluut aan bijdragen."

Wat bedoelt hij met het begrip 'energiebronnen'? "Ik doel dan heel specifiek op het geven van goede sociale steun en aandacht voor de mensen. Het organiseren dat ze regelmogelijkheden hebben. Dat je daar het gesprek over aangaat."

Volgens Beens is het belangrijk dat er geluisterd wordt naar de behoeften van de werknemers. Dat gekeken wordt wat voor de werknemer belangrijk is, wanneer welke taken gedaan kunnen worden en ook waar de persoon deze taken uitvoert.

Regelmogelijkheden

Het hebben van regelmogelijkheden blijkt volgens Been enorm te helpen om de gevolgen van werkdruk, zoals uitval, te voorkomen. "En belangrijk: zorg dat wat de mensen te doen hebben, aansluit bij hun mogelijkheden, hun wensen". Als je dat goed borgt in beleid, doe je als werkgever volgens Beens de goede dingen om hoge werkdruk te voorkomen.

Langdurige uitval

Het zorgdragen voor die werkdruk is vooral belangrijk om langdurige uitval te voorkomen, vertelt Jacco Vonhof, voorzitter MKB NL. Het kortdurende verzuim heeft vaak namelijk een andere oorzaak dan de werkdruk. Volgens Vonhof is het een stapeling van dingen: "eerst corona, onze weerstand die achteruit is gegaan door al het thuisblijven, oude virussen die de kop opsteken".

En de toename met het kortdurende verzuim, samen met het personeelstekort, zorgt ervoor dat de werkdruk nog hoger wordt. Het kortdurend verzuim heeft dus een effect op de mensen die nog wel aan het werk zijn "en dan loop je het risico dat zij langdurig gaan verzuimen."

Goed beleid

Ook de keuze van het wel of niet naar werk komen in het geval van corona kan invloed hebben, vertelt Vonhof. Soms wordt namelijk de keuze gemaakt om wel te komen, omdat er echt te weinig mensen zijn. "Maar dat zijn ingewikkelde keuzes voor de werkgever", vertelt Vonhof. "Het begint er wel mee: als je daar als werkgever goed beleid op voert, scheelt dat heel erg, voornamelijk bij langdurig verzuim."

Stand.nl: Het alsmaar stijgende ziekteverzuim is alarmerend

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie