Binnenland
BNNVARA

Jonge vogels moeten nog veel leren: hoe doen ze dat?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge vogels moeten nog veel leren: hoe doen ze dat?

Voor jonge vogels is het een kwetsbare periode. Ze kunnen namelijk nog niet helemaal goed vliegen en schatten bovendien gevaar niet goed in. Wat moeten de jonge vogeltjes nog allemaal leren en wat is daarin de rol van de ouders? Dat vertelt Peter de Vries, onderzoeker bij het NIOO-KNAW in Vroege Vogels.

Leerproces van jonge vogels

Als je goed oplet zie je af en toe groepjes met jonge koolmezen. Deze koolmezen hebben nog niet zo'n felgele borst als hun ouders, maar al wel de kenmerkende tekening. Pa en ma koolmees zijn vaak in de buurt en druk in de weer met hun jongen.

Naast dat de oudervogels ze nog voeren, leren ze hun jongen ook wat gevaarlijk is en waar je eten kunt vinden. Na twee weken is het echter aan de jonge koolmezen om op eigen benen te staan. Dat de koolmezen na twee weken nog niet alles geleerd hebben blijkt wel uit hun sterftecijfers; 60% wordt niet ouder dan 10 weken.

Ganzen op trek met ouders

Bij ganzen gaat het anders. Ganzen leggen minder eieren dan mezen, maar schenken ook meer aandacht aan hun pullen. Jonge ganzen blijven tot tien maanden bij hun ouders, vliegen mee naar de overwinteringsgebieden en leren zo direct de trekroutes.

Mocht je in de winter een grote groep ganzen tegenkomen, let dan eens goed op de kleine groepen die je binnen zo'n groep ziet; vaak zijn dit twee ouders met twee of drie jongen.

Vliegen en zingen

Andere dingen leren vogels voornamelijk zichzelf aan. Zo is vliegen vaak gewoon een kwestie van oefenen. Regelmatig worden de vliegspieren alvast getraind op het nest, zoals op het moment mooi te zien bij de jonge zeearenden bij Beleef de Lente. Ook zingen wordt soms flink geoefend, bijvoorbeeld door zwartkoppen en struikrietzanger. Vogelaars noemen deze oefeningen 'plastic songs'.

Hou je kat binnen

Mocht je jonge vogels tegenkomen, laat ze dan vooral met rust. Ook al lijken ze alleen, de ouders zijn vaak dicht in de buurt. Bevinden ze zich op een gevaarlijke plek, dan kun je ze voorzichtig verplaatsen. Laat vooral katten binnen deze periode; de naïeve jonge vogels vormen makkelijke prooien.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie