Binnenland
BNNVARA

Arnhemse wijken adopteren wilde bijen met deze planten!

foto: Astrid Boerkampfoto: Astrid Boerkamp
  1. Nieuwschevron right
  2. Arnhemse wijken adopteren wilde bijen met deze planten!

Arnhem is de bij-vriendelijkste gemeente van Nederland! Bewoners kunnen via de vrijwilligersorganisatie Arnhem Zoemt een wilde bij adopteren. Om een specifieke wilde bij aan te trekken, kunnen ze per straat een aantal waardplanten krijgen die die bij aantrekken. En dat werkt! Astrid Boerkamp, een van de initiatiefnemers van deze actie, neemt Vroege Vogels mee op pad.

Bijenstad Arnhem

De klokjesbij, andoornbij, knautiabij of het witgatje. Dit jaar won de gemeente Arnhem een prijs voor bij-vriendelijkste gemeente van 2022.

Wilde bij

Er leven ongeveer 350 soorten wilde bijen in ons land. Dat wil zeggen: bijen die niet door de mens verzorgd hoeven te worden. Daar tegenover staat de honingbij, volgens sommigen een geduchte concurrent van de wilde bijen in de stad.

Met de honingbij gaat het door toedoen van de vele kasten rond de stad erg goed, zo goed zelfs, dat hij de voedselvoorziening van de wilde bij in gevaar zou kunnen brengen. Of dat echt zo gebeurt in Arnhem, moet onderzoek nog uitwijzen. In de tussentijd blijft de stad alle bijen stimuleren door ander maaibeleid en het plaatsen van bijenhotels. Daarnaast loopt het adoptieproces van wilde bijen door, en wordt gekeken of het aantal bijenkasten in bepaalde gebieden waar bijzondere wilde bijen voorkomen, kan worden teruggedrongen.

Reseda Maskerbij

Een van de geadopteerde bijen die het goed doet is de reseda maskerbij. In de wijk Heyenoord groeit op verschillende plekken de wilde reseda. Deze trekt het kleine zwarte maskerbijtje aan, wat herkenbaar is door het maskertje wat de mannetjes op hun kop hebben.

Voor de leek lijkt deze bij misschien op een vlieg, maar er zijn meer soorten bijen die er zo uit zien. Vooral rond deze tijd van het jaar kun je veel van dit soort bijen tegenkomen, zo ook de klokjesbij, die in de spijkerbuurt is geadopteerd maar ook op meer plekken in de stad te zien is.

foto: Astrid Boerkamp

Reseda Maskerbij Foto: Astrid Boerkamp

Grote Wolbij

Een makkelijker herkenbare soort is de grote wolbij. Deze komt af op viltige planten zoals salie en prikneus. Met de haartjes bouwt deze bij haar nestje. Ook is dit een territoriale bij die andere bijen kan wegjaren uit zijn territorium. Wil je deze bij graag in je tuin zien, maak dan vooral ruimte voor de viltige plant in uw tuin.

foto: Astrid Boerkamp

Grote wolbij. Foto: Astrid Boerkamp

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie