Binnenland
NOS

Kwam de boodschap van Kuipers over?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwam de boodschap van Kuipers over?

Het land gaat vanaf vandaag in stappen weer open na een zware periode van coronamaatregelen. Minister Kuipers van Volksgezondheid maakte dat gisteravond bekend, maar hoe kwam zijn boodschap over?

Wat zegt de boodschap van Kuipers?

"De sfeer was enorm anders. Er was geen urgentie meer en Rutte was er ook niet. Dat maakte het allemaal anders", vertelt Arie Dijkstra, hoogleraar sociale psychologie van gezondheid en ziekte aan de Rijksuniversiteit Groningen in het NOS Radio 1 Journaal. Hij zag een positieve uitstraling. "Hij sprak in de verleden tijd, het was in die zin ook een feestje."

Waarden

Wat Dijkstra opviel tijdens de coronapersconferentie is dat andere aspecten van de pandemie nu ook werden benoemd. Denk dan aan onderwerpen als de geestelijke gezondheid of de economie. "Het is duidelijk dat die belangrijker gaan worden."

Risicogroep

"Ik vond wel dat er een beetje verbloemend werd gesproken over de risicogroepen", vertelt Dijkstra. In de persconferentie zei minister Kuipers dat deze groep een 'spannende tijd' tegemoet gaat. "Dat is een beetje eufemistisch voor: pas op dat u niet in het ziekenhuis raakt of doodgaat."

Verdeling

Ook benoemde Kuipers dat de coronacrisis de samenleving 'tot op het bot verdeelde'. Volgens Dijkstra is die verdeling nog steeds aanwezig. "in de coronacrisis werd steeds gezegd dat we het met z’n allen doen. Als dan iemand zei: maar risicogroepen hebben eigen verantwoordelijkheid en dan kunnen wij onze eigen gang gaan. Dat was 'not done'. Daar kon je niet over praten, nu is dat anders."

De druk vanuit de samenleving om weer terug te keren naar het 'normale' leven is enorm hoog. "De kern van dit alles is dat de dreiging die we ervaren erg laag is. Dan komt ook alles anders te liggen." Mensen zonder risicoprofiel willen nu weer dingen kunnen doen. "Nu komt de groep met risico’s komen wat alleen te staan."

Advies

Wat Dijkstra ook opmerkelijk vindt, is de benadrukking op adviezen. Dingen zoals afstand houden, handen wassen en een beperkt aantal mensen ontvangen worden nu dringende adviezen. "Het betekent dat je mensen uit de risicogroep dit mogen. Die gun je dat. Als het goed is, ontstaat er een sociale norm. Je hoeft niks meer, maar je mag het wel."

RJN terugblik persco

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie