Binnenland
BNNVARA

Natuur in Vinex-wijk: 'Er valt veel te ontdekken'

foto: Elvira Werkmanfoto: Elvira Werkman
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuur in Vinex-wijk: 'Er valt veel te ontdekken'

Bij het woord 'Vinex-wijk', denken de meeste mensen aan uitgestrekte stenen landschappen vol met hijskranen en jonge gezinnen. Geen plek voor zij die van de natuur houden, denk je dan. Maar, niets is minder waar, vertelt schrijfster en natuurliefhebber Elvira Werkman in Vroege Vogels.

VInex natuur

2 jaar geleden verruilde Elvira Werkman het Groningse platteland voor een enorme Vinex-wijk in Arnhem Zuid en daar zag ze als een berg tegenop. Maar het tij is gekeerd en in de nieuwbouwwijk blijkt ook genoeg natuur te vinden te zijn, beschrijft ze in haar boek Geluksklavers.

Op de grens

Het interessante van een Vinex-wijk is dat die vaak op de grens liggen tussen stad en buitengebied. Veel diersoorten die je op het platteland ziet, zoals de patrijs, kwam Werkman daarom regelmatig tussen de twee-onder-een kap woningen tegen. Ook de koekoek en de groene specht hoort ze in de zomer door de buurt schallen.

Een van haar favoriete soorten is de wilde peen. Een sierlijke bermbloem die het hele jaar mooi is. Het kant-achtige patroon is prachtig om te fotograferen, en als je geluk hebt vind je er bijzondere vlinders zoals de koninginnenpage.

Pionier

In een nieuwbouwwijk is het pionieren. Voor de mensen, maar ook voor de natuur. Een nieuwbouwwijk is vaak namelijk jarenlang in ontwikkeling. Dat zorgt voor veel braakliggende terreinen: zandgronden waar de natuur zijn gang kan gaan. Oeverzwaluwen maken dankbaar gebruik van bergen zand en ook de kruiden die op deze braakliggende terreinen groeien trekken veel insecten aan.

Een echte Vinex-pionier is de zwarte roodstaart, aldus Werkman. Deze soort broedt normaal tussen de rotsen, maar ook nieuwbouwkavels zijn favoriet van deze zwarte vogel.

Loop een rondje

Wat kun je als Vinex-bewoner doen om de natuur in je wijk te ontdekken? Werkman geeft de tip om je tuin zo natuurvriendelijk in te richten, maar ook om zoveel mogelijk rondjes te lopen. Neem een verrekijker en een veldgids mee. Of je camera. Als je je niet alleen richt tot het bijzondere, maar ook de gewone soorten, valt er overal wel wat te ontdekken.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie