Binnenland
NOS

'Heel treurig dat Ierse vrouwen als dief in de nacht naar Engeland moeten voor een abortus'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Heel treurig dat Ierse vrouwen als dief in de nacht naar Engeland moeten voor een abortus'

De Ieren gaan vandaag naar de stembus om te stemmen over abortus. Binnen de EU heeft Ierland een van de strengste abortuswetgevingen. Uit opiniepeilingen blijkt dat het merendeel van de Ieren zal instemmen met nieuwe wetgeving waardoor abortus niet langer verboden zal zijn.

Het land heeft momenteel, samen met Malta, de strengste abortuswetgeving van de hele Europese Unie. De Nederlander Jelle Baalman werkt als gynaecoloog in een maternity hospital (een speciaal ziekenhuis gericht op zwangerschap en bevalling) in Dublin en krijgt dagelijks te maken met de abortuswetgeving.

Die biedt nauwelijks mogelijkheden voor abortus: alleen wanneer een vrouw in ernstig gevaar is. "Dat moeten wel zeer ernstige complicaties zijn, dus wanneer het leven van de moeder bedreigd wordt. Maar niet wanneer het kind zeer ernstige afwijkingen heeft, waarvan we weten dat het eigenlijk niet met het leven verenigbaar is", aldus Baalman in NOS Met het Oog op Morgen.

Abortusreis naar het buitenland

De speelruimte is daarbij niet groot, hoewel niets in de medische wetenschap keihard is, volgens de gynaecoloog. "Tien artsen zullen tien percepties geven. Maar als team moet je er heel secuur naar kijken en er met z'n allen over eens zijn dat een abortus gerechtvaardigd is."

Voor wie het niet mag, is er de optie om naar het buitenland te gaan, vaak het Verenigd Koninkrijk, om een abortus uit te voeren, maar dat mag Baalman eigenlijk niet zeggen in het ziekenhuis. "We kunnen het alleen suggereren, meer kan ik niet doen. Ik heb de regels te respecteren."

Quote

Het Ja-kamp is voor mijn gevoel redelijker

Jelle Baalman, gynaecoloog in Dublin

Dat noemt de gynaecoloog wel een 'verdrietige' situatie. "Het is heel treurig dat je dan als een dief in de nacht een vliegtuig naar Engeland moet pakken om daar in een onbekende omgeving je zwangerschap af te breken."

Ieder jaar reizen zo'n vierduizend Ierse vrouwen voor dit doel naar het buitenland. Dat betekent dat er iedere dag zo'n tien tot twaalf vrouwen de veerboot of het vliegtuig nemen omdat ze in eigen land niet mogen worden geholpen. Er staat zelfs veertien jaar gevangenisstraf op.

Fel debat

De afgelopen maanden hebben zowel het ja-kamp als het nee-kamp flink actie gevoerd. Nog nooit werd er in de Ierse media zo veel en zo vaak over ongewenste zwangerschappen, seksueel misbruik en abortus gesproken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ierse premier Leo Varadkar behoort tot het Ja-kamp

"Het is een behoorlijk fel debat. Als ik naar het ziekenhuis loop, zie ik overal pamfletten." Vooral het nee-kamp is er vrij hard in, vindt Baalman, met onder meer afbeeldingen van ongeboren kinderen en de suggestie dat je 'een soort moordenaar bent'. Er wordt op een harde manier op de emotie ingespeeld.

"Door mijn Nederlandse achtergrond zit ik wat in het ja-kamp, maar zij zijn voor mijn gevoel wel redelijker."

Als 'yes' vandaag het referendum wint, betekent het niet dat morgen de eerste abortuskliniek de deuren zal openen. Het heft slechts het verbod in de Grondwet op. Eerst moet de regering met een nieuwe wet aan de slag. "Maar het zal zeker een mooie dag voor de Ierse vrouw zijn."

Lees ook het artikel van correspondent Tim de Wit: Sneuvelt vandaag het laatste Ierse taboe?

Gynaecoloog in het abortusreferendum

Ster advertentie
Ster advertentie