Binnenland
NOS

Premier België biedt ontslag kabinet aan, koning beraadt zich

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier België biedt ontslag kabinet aan, koning beraadt zich

De Belgische premier Michel heeft bij koning Filip het ontslag van zijn regering aangeboden. De koning beraadt zich op de situatie en spreekt morgen met alle fractievoorzitters. Michel maakte de gang naar de koning nadat de Vlaamse en Waalse socialisten een motie van wantrouwen tegen de regering hadden aangekondigd. Ze werden daarin gesteund door de groene partijen.

Accepteert de Belgische koning het ontslag van het kabinet?

De socialisten dreigden het vertrouwen op te zeggen tijdens een debat over de toekomst van de regering die op 8 december zijn meerderheid kwijtraakte. Toen stapte coalitiepartner N-VA op vanwege onenigheid over de Belgische steun aan het VN-migratiepact.

Na het vertrek van de N-VA leek Michel niet te kunnen rekenen op voldoende steun voor zijn begroting, die deze week op de agenda van het parlement staat. Om een crisis te bezweren kwam Michel vanmiddag met tegemoetkomingen aan de linkse partijen in de Kamer. Hij zei met "een coalitie van goede wil" verder te willen regeren tot aan de verkiezingen van volgend jaar mei.

Meer duidelijkheid

Maar de socialisten en de groenen vonden de beloften van de premier te weinig concreet en eisten meer duidelijkheid. Ze gaven Michel 48 uur de tijd om met nieuwe voorstellen te komen, maar die besloot dat er geen toekomst meer was voor zijn regeringsploeg. "Ik heb een eerlijke oproep tot samenwerking gedaan", zei Michel in de Kamer. "Maar ik moet vaststellen dat de oproep niet overtuigd heeft."

Correspondent Thomas Spekschoor zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de timing van het ontslag erg slecht is. "Je moet hier kiezen tussen twee kwaden. Of je hebt een half jaar een demissionair regering, dat is best lang. Of je kunt de verkiezingen vervroegen". Het lastige daarbij is dat in mei superverkiezingen gepland staan in België. De Belgen stemmen op een dag voor de nationale, regionale en Europese verkiezingen. Als de nationale verkiezingen naar voren worden gehaald dan kan de uitkomst daarvan invloed hebben op de andere twee.

Ster advertentie
Ster advertentie