Binnenland

Matijs Lips van het Dr. Nassau College in Beilen is de beste docent Nederlands 2018

KRO-NCRV
foto: De Taalstaatfoto: De Taalstaat
  1. Nieuwschevron right
  2. Matijs Lips van het Dr. Nassau College in Beilen is de beste docent Nederlands 2018

Matijs Lips ontving de prijs zaterdagochtend in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat (KRO-NCRV) uit handen van minister voor Onderwijs Arie Slob. Het is de vijfde keer dat de prijs wordt uitgereikt. De zoektocht naar de Beste Leraar Nederlands van Nederland en België is een initiatief van De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal.

Matijs Lips wint Beste Leraar Nederlands

Volgens de jury haalt Matijs Lips de wereld de klas in: "Hij laat leerlingen motiverende opdrachten maken, brengt literatuur (bijvoorbeeld poëzie) tot leven. Hij is bereid oude inzichten in te ruilen voor nieuwe inzichten, en geeft zo blijk van voortdurende eigen ontwikkeling. Is teruggekomen op eigen mening over het gebruik van digitale middelen: leerlingen lezen liever op papier, technologie is alleen middel en geen doel. Lips manifesteert zich ook buiten de klas door het ontwerp van een nieuw curriculum voor taal, tekst en cultuur, waarin kennismodules gecombineerd worden met taalprojecten", zo motiveerde de jury zijn nominatie.

Nadat twee weken geleden de nominaties bekend werden kon er op de site van het Genootschap Onze Taal worden gestemd op de drie kandidaten. De andere leraren die door de jury werden genomineerd zijn Anki Nauwelaerts, docent Nederlands op het Maria Assumptalyceum in de Brusselse deelgemeente Laken en Karin Echten, docent Nederlands op het Sint Bonifatiuscollege in Utrecht. Zij zijn op hun beurt genomineerd uit tien kandidaten die werden voorgedragen door leerlingen en collega's.

Alle kandidaten worden door de jury geprezen om hun passie en inzet. De jury bestaat uit lerares Trudy Coenen, hoogleraar Peter-Arno Coppen en de Vlaamse emeritus-hoogleraar Frans Daems. De zoektocht naar de beste leraar Nederlands wordt ondersteund door de Onderwijscoöperatie, de Vereniging Leraren Levende Talen, sectie Nederlands, het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), Netwerk Didactiek Nederlands in België en Klasse.be ook in België.

Vorig jaar ging de prijs voor het eerst naar een Vlaamse docent, Tamara Stojakovic, docent Nederlands op het Atheneum MXM in Merksum.

De Taalstaat, elke zaterdag tussen 11.00 uur en 13.00 uur op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie