Waar moeten we het gas nu vandaan gaan halen?
- Nieuws
- Waar moeten we het gas nu vandaan gaan halen?
Minister Jetten zei het gisteren al we moeten de gasvoorraden aanvullen, zonder het uit Rusland te halen. Wat zijn dan de mogelijkheden?
Waar moeten we ons gas nu vandaan halen?
Video niet beschikbaar
Vandaag ging de gaskraan van het Russische energiebedrijf Gazprom dicht. Minister Jetten vertelde gisteren dat we daar ons geen zorgen over hoeven maken. "Ik denk dat het nu wel goed komt. Gezien de hoeveelheid gas die wij consumeren, is dit zo weinig. We kunnen dat wel opvangen met andere middelen", vertelt onderzoeker Europees Energiebeleid Moniek de Jong in Nieuws en Co.
"Het wordt wel lastig als er meerdere Europese landen worden afgesloten. Als grote Russisch gas consumenten als Italië en Duitsland worden uitgesloten, dan ga zij ook op zoek naar alternatieven. Er wordt gekeken naar vloeibaar gas, LNG, als alternatief. Maar als er meer landen worden afgesloten, wordt heel Europa concurrent van elkaar."
Vloeibaar gas
"In Nederland hebben we al een LNG-centrale. LNG is dus vloeibaar gas en in de productielanden als Qatar, Australië, de VS en Peru wordt de gasvorm dus omgezet in vloeibaar gas. Dan kan het vervoerd worden in tankers naar elk land ter wereld. Dan wordt het, bijvoorbeeld in de havens van Rotterdam, weer omgezet in een gasvorm, zodat het kan worden geconsumeerd", vertelt De Jong.
Alternatief
Kunnen we dan niet vloeibaar gas gebruiken als alternatief? Dat is nog niet zo makkelijk, zegt de onderzoeker. "We hebben een LNG-centrale in Nederland. Die wordt sinds de invasie op volle toeren gebruikt, want we willen af van dat Russische gas en stoppen met het spekken van die oorlogskas. Die is er wel. Om die uit te breiden moet wel de capaciteit van die centrale worden uitgebreid. Er wordt ook gekeken naar de bouw van een drijvende centrale om die capaciteit te vergroten. Dan hebben we het wel over iets wat niet binnen enkele weken is gebeurd. Daar gaan maanden, zelfs jaren overheen." Ook vindt De Jong LNG zeker geen alternatief als we meer gas moeten vervangen.
Nadelen
Ze is niet de enige die kritisch kijkt naar het vervangen van Russisch gas met LNG. Energieanalist Cyril Widdershoven zei vandaag in de Volkskrant vrij pessimistisch over de alternatieven te zijn. Hij zei: 'Ik moet lachen als ik in de kranten lees dat politici zeggen: we regelen wel even LNG uit Qatar, Australië, Mozambique en de VS.' De Jong snapt hem wel. "Het is zeker niet zo makkelijk te regelen. Er zitten ook een aantal nadelen aan. Als we kijken naar Qatar. Die zegt: we willen best extra LNG leveren, maar daar moet wel wat tegenover staan. Ze hebben specifiek gevraagd dat dan de visumvereisten voor hun volk in Europa worden versoepeld. Daar worden al bepaalde politieke eisen aan gesteld", legt ze uit. "Het geeft aan hoe dat gasspel heel politiek is en hoe we dan weer afhankelijk worden. Dat is nu Russisch gas en als we meer vloeibaar gas gaan importeren uit Qatar, worden we afhankelijk van Qatar. Dat is ook geen goede zaak."
Verenigde Staten
Biden zei dat de VS paraat staat om meer LNG te leveren aan Europa. "Dat kan hij helemaal niet toezeggen. Het zijn allemaal private bedrijven die LNG produceren en zij gaan het ook exporteren. Die exporteren naar de hoogste bieder. Het is dan maar de vraag of het naar Europa gaat of naar een ander land die meer biedt."
Oplossing
"Zolang het nog die twee miljard kubieke gas is, ben ik nog wel optimistisch. Ik ben niet optimistisch als er steeds gekeken wordt naar LNG als oplossing. Terwijl het een nieuwe afhankelijkheid creëert, slecht is voor het milieu en zal zorgen voor nieuwe prijsschommelingen. Het is zeker niet de droomoplossing."
Wat moeten we dan wel doen? "Ik inzetten op het verlagen gasvraag. Dat kan zijn door aan de burgers te vragen: zet de thermostaat lager, douche lager en kouder en isoleer de huizen. Daarboven op het uitbreiden van de zonnepanelen en windturbines, zodat we zoveel mogelijk hernieuwbare energie hebben. Het zal één zorgen dat er minder gas geconsumeerd wordt. We zijn dan minder afhankelijk van het buitenland. De prijs zal lager zijn, er zal wel een investering moeten worden gedaan. Het helpt ook onze klimaatdoelen te bereiken. Het is een beter scenario dan het LNG."