Binnenland
KRO-NCRV

Deborah is voor gedwongen anticonceptie: 'Ik had er niet moeten zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deborah is voor gedwongen anticonceptie: 'Ik had er niet moeten zijn'

Een precair onderwerp in Stand.nl bij Spraakmakers. Moet het mogelijk zijn om vrouwen gedwongen anticonceptie op te leggen? Volgens een petitie van de 'Beraadgroep verplichte anticonceptie' moet dit in sommige gevallen kunnen, bijvoorbeeld bij mensen met een verstandelijke handicap, of mensen die kampen met een verslaving of een psychiatrische ziekte. In dat geval zouden vrouwen onder dwang een prikpil of een anticonceptie-implantaat kunnen krijgen, zodat het tijdelijk niet mogelijk is om een baby te krijgen. In gesprek met ervaringsdeskundigen uit onder andere de pleegzorg.

Luisteraar Deborah is zelf kind van verstandelijk beperkte ouders en is het eens met de stelling 'Gedwongen anticonceptie moet in ernstige gevallen bespreekbaar zijn'. "Ik sta er volledig achter. Als je niet voor jezelf kan zorgen, kan je ook niet voor een kind zorgen, is mijn mening. Dan heb ik het echt over de kwetsbare groep met een verstandelijke en/of psychische beperking."

"En ik had er ook niet geweest moeten zijn. Daar ben ik van overtuigd. Dat heeft niets te maken met dat ik in mijn leven ongelukkig ben, maar ik had wel voorkomen kunnen worden als er verplichte anticonceptie of sterilisatie was geweest."

Opa en oma deden de opvoeding

Toen Deborah acht jaar was, merkte ze dat haar moeder anders was. "Als kind zijnde kon ik met haar spelletjes spelen, maar ik ontsteeg haar. Ik vond het voor mijn moeder heel schrijnend want zij besefte ook dat ik niet meer dat vriendinnetje voor haar was. En dat mijn opa en oma de opvoeding deden."

Deborah vertelt dat haar jeugd diepe sporen heeft nagelaten. "Ik heb zelf chronische PTSS opgelopen. De gezinssituatie was gewoon lastig. Ik had een moeder die haar emoties niet goed kon reguleren dus als kind werd ik wel geslagen en werd me pijn gedaan."

Langdurige problematiek

Ina Ketting heeft negen pleegkinderen en zag situaties waarbij ze gedwongen anticonceptie van de moeder ook gerechtvaardigd vond. "Problematiek speelt dan al zo lang. Een van onze pleegkinderen was het achtste kind van dezelfde vrouw, de andere zeven waren daarvoor al in de steek gelaten." Er kwam ook nog een negende kind dat zwaar werd mishandeld. "Zelfs met haast dodelijk gevolg. Wij vroegen ook: waarom is er niet gelijk ingegrepen? Een kind kun je pas afnemen als er iets misgaat, en daar wordt dan - erg genoeg - op gewacht."

Ketting begrijpt ook de weerstand tegen gedwongen anticonceptie. "Ik ben zelf belijdend christen, leven is heilig. Maar je kunt dit kinderen niet opnieuw laten gebeuren, dergelijk leed."

'Wees hier buitengewoon voorzichtig mee'

Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, legt uit dat het College terughoudend is over deze kwestie. "Het gaat over mensenrechten, lichamelijke integriteit, het is een maatregel die alleen vrouwen treft. Als je zo'n wet gaat maken, moet ongelofelijk goed gekeken worden naar de alternatieven. Is dit werkelijk noodzakelijk als het maar om zo weinig vrouwen gaat? Moet je niet meer doen aan goede begeleiding? Daarom zeggen wij als College: wees hier buitengewoon voorzichtig mee. Want je beperkt in heel ernstige mate een mensen- en vrouwenrecht."

Stand.nl: Gedwongen anticonceptie moet in ernstige gevallen bespreekbaar zijn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie