Binnenland
MAX

Zorgen over corrupte ambtenaren: Mildred van D. vervalste paspoort Ridouan Taghi

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen over corrupte ambtenaren: Mildred van D. vervalste paspoort Ridouan Taghi

De Haagse gemeenteambtenaar Mildred van D. vervalste jarenlang paspoorten voor zware criminelen zoals Ridouan Taghi. Vaker blijkt dat ambtelijke corruptie verstrekkende gevolgen kan hebben. Bij justitie maken ze zich grote zorgen over deze vorm van ondermijning. In Villa VdB een gesprek met misdaadverslaggever van het Parool Wouter Laumans.

Video niet beschikbaar

Mildred van D. stond vorige week voor de Amsterdamse rechtbank terecht. "Het was vrij simpel voor haar om die paspoorten te vervalsen", vertelt Laumans. "In Den Haag waar zij destijds werkte werden allerlei procedures niet gevolgd. Ze kon de aanvraag doen en ook de uitgifte van het paspoort. Dat wordt normaalgesproken door twee verschillende ambtenaren gedaan. Door personeelstekort en andere achterstanden kon Mildred van D. dat doen."

Grote schulden

In de rechtszaal vertelde Mildred van D. dat ze via via werd benaderd om aan de vervalsingen mee te werken. "Een crimineel kan met een vals paspoort ongezien uit Nederland weggaan, hotelovernachtingen boeken en bankrekeningen te openen. Mildred van D. kreeg per paspoort duizend euro. Dat is een schijntje vergeleken met wat zoiets waard is in het criminele milieu", vertelt Laumans.

In de rechtszaal verklaarde Mildred van D. dat ze door geldgebrek haar ertoe bracht om aan de vervalsingen mee te werken. Ze had grote schulden en kon de huur vaak niet betalen. "Ze vertelde ook dat ze het geld niet heeft uitgegeven aan Gucci", zegt Laumans. "Het geld zorgde ervoor dat haar kinderen op schoolreisje konden en ze de gasrekening kon betalen."

Quote

Douaneambtenaren kunnen ook zwichten voor drugsorganisaties. Dat kan met een muisklik.

misdaadjournalist Wouter Laumans

Douaneambtenaren die zwichten

Er zijn veel meer voorbeelden van ambtelijke corruptie. "Je hebt ook douaneambtenaren die zwichten voor drugsorganisaties en een container vol met drugs doorlaten. Dat kan met een muisklik", zegt Laumans.

"De overheid zegt altijd dat ondermijning vooral over notarissen, banken en advocaten gaat. Maar een heel groot deel van die ondermijning zit ook bij die overheid zelf. Dus ik zou adviseren om eerste eens naar de eigen organisatie te kijken, voordat je naar andere organisaties wijst. Bij lagere overheden zit een groot risico."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie