Politiek
NOS

Voor fraude veroordeelde Van Rey is weer wethouder: 'Iedereen verdient een tweede kans'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor fraude veroordeelde Van Rey is weer wethouder: 'Iedereen verdient een tweede kans'

Ondanks zijn veroordeling voor corruptie en verkiezingsfraude is Jos van Rey (Liberale Volkspartij Roermond, LVR) woensdagavond geïnstalleerd als wethouder. Van Rey was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Van Rey werd eind 2017 schuldig bevonden aan stembusfraude, het lekken van vertrouwelijke informatie, witwassen en het aannemen van giften van lokale ondernemers. Hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en mocht twee jaar lang geen bestuurlijk ambt uitvoeren.

Zijn terugkeer was jarenlang onbespreekbaar, maar woensdagavond gebeurde het toch. Van Rey werd geïnstalleerd als wethouder van Volkshuisvesting, Milieu en Klimaat namens de LVR. De reacties in Roermond variëren van onbegrip tot luid applaus. "Ik begrijp dat het controversieel is, maar op 16 maart heeft één op de drie kiezers op de LVR gestemd. Daarmee hebben ze vertrouwen uitgesproken in de personen die op de lijst staan en ik was lijstduwer", zegt Van Rey.

Screening

Uit een screening door Bureau Berenschot eerder dit jaar bleken geen bezwaren voor het wethouderschap. "De screening was heel grondig. De pagina's liggen ter inzage voor de raadsleden. Het belangrijkste is dat ze geen feiten en omstandigheden op het gebied van integriteit hebben aangetroffen die een beletsel vormen", aldus Van Rey.

"Ik ben ernstig beschadigd geraakt de afgelopen tien jaar. Maar we willen het verleden achter ons laten. Ik heb altijd gezegd: ik ben de eerste Nederlander die veroordeeld is voor vriendschap. Natuurlijk heb ik fouten gemaakt. Iedereen maakt fouten. Maar ik vind wel dat iedereen een tweede kans verdient. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen."

Zelfreflectie

In mei maakte formateur Dirk Franssen het nieuwe college bekend. "We hebben drie maanden onder leiding van onze formateur overleg gehad. We hebben gekozen voor wat het beste is voor de toekomst van deze stad. We zijn uitgekomen op een nieuw college van B&W en dat vinden wij als LVR een uitstekende keuze", zegt Van Rey.

"De feiten zijn meer dan twaalf jaar geleden gebeurd. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Er is zelfreflectie geweest en ik ga mijn uiterste best doen om dat vertrouwen terug te winnen. Ik denk dat ik de meest oplettende wethouder zal zijn de komende periode."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie