Binnenland
AVROTROS

DNA Taghi gevonden op bewijsmateriaal: 'Vooralsnog geen invloed op Marengo-proces'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. DNA Taghi gevonden op bewijsmateriaal: 'Vooralsnog geen invloed op Marengo-proces'

Er is voor het eerst een rechtstreekse fysieke link tussen Ridouan Taghi en een liquidatie. Er is DNA van Taghi aangetroffen op een kogelhuls die werd gevonden bij een moordaanslag, zo schrijft de Telegaaf. 5 vragen over de vondst aan voormalig hoofd recherche Sander Schaepman in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Dit is de eerste keer dat er een fysieke link is gevonden, hoe zijn ze erachter gekomen?

"Dat is nog niet helemaal duidelijk", vertelt Schaepman. "Het gaat over een nog onopgeloste moord uit 2014 op Samir Jabli, in het circuit bijgenaamd als 'Babbel'. Daar is ook nog een vergismoord aan gekoppeld, waarin vermoedelijk iemand in een zelfde auto of in de auto van Jabli reed, en per ongeluk is aangezien als Jabli zelf. Vervolgens is hij ook geliquideerd. In die zaak zijn er hulzen achtergebleven op het plaats delict en op één van die hulzen is een DNA-spoor aangetroffen wat nu match blijkt te hebben met het DNA van Taghi."

Ridouan Taghi wordt nu verdacht van zes moorden en een fors aantal pogingen daartoe, hoort deze moord daar ook bij?

"Nee. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de strategie die het Openbaar Ministerie voert. De zaak is nog onopgelost dus men is aan het zoeken naar verdachten. Op het moment dat er een verdachte aan gekoppeld kan worden, wordt er gekeken naar of er meerdere zaken zijn die bij deze verdachte horen. In dit geval zou je kunnen zeggen dat Taghi verdacht wordt van in ieder geval betrokkenheid bij meerdere moorden."

"Dat is alleen nog niet eerder gebleken, dus vooralsnog heeft het Openbaar Ministerie kennelijk de strategie om deze zaak er nog niet bij te voegen. Dat zou in de toekomst wel kunnen gebeuren, dat heeft ongetwijfeld ook te maken met hoe hard het bewijs is. Het DNA op de huls toont wel betrokkenheid aan, maar dat wil nog niet zeggen wat die betrokkenheid dan is."

Als hoofd van de organisatie lijkt het toch voor hem te risicovol om bij zo’n moord aanwezig te zijn. Hoe komt zijn DNA toch op zo'n kogelhuls?

"Daar kun je je van alles bij voorstellen. De meest simpele uitleg zou kunnen zijn: een pistool heeft een houder, daar zitten een aantal patronen in, die moet je er handmatig induwen. Als je dat doet komt er een DNA-spoor op elk patroon. Dat is wel iets waar een verdachte iets over moet uitleggen, maar dat wil niet zeggen dat de verdachte met dat wapen iemand heeft neergeschoten."

Hoe reageren Taghi en zijn advocaat Inez Weski hierop?

"Taghi blijkt in juli hier al van in kennis te zijn gesteld. De politie heeft hem daarover bevraagd. Hij heeft toen kennelijk besloten om gebruik te maken van zijn zwijgrecht. De advocaat zegt dat ze wel vaker dingen ziet langskomen, in de zaak waarover het gaat is Taghi nog niet als verdachte aangemerkt, dus volgens haar zegt het haar niet zoveel over het Marengo-proces."

Wat betekent dit voor het verdere proces tegen Taghi en zijn handlangers?

"Vooralsnog voor het Marengo-proces niets, want het is niet gevoegd. De zaak is geen onderdeel van die zaak. Dat kan misschien nog wel veranderen, echter gezien het verloop van de zaak lijkt me dat onwaarschijnlijk, maar vooralsnog heeft dat verder geen invloed op die zaak."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie