Binnenland
NOS

Zwaar beveiligde Bunker voor start megaproces tegen groep Ridouan Taghi

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwaar beveiligde Bunker voor start megaproces tegen groep Ridouan Taghi

De start van de inhoudelijke behandeling van het proces tegen de groep rond Ridouan Taghi gaat gepaard met zware veiligheidsmaatregelen rond De Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.

De zitting start om 10.00 uur. De beveiliging is nog uitgebreider dan bij eerdere zittingen, omdat een groot aantal verdachten tegelijk in de rechtszaal worden verwacht. De politie-eenheid die verantwoordelijk is voor het vervoer van de verdachten zegt tegen NU.nl dat de beveiligingsmaatregelen rond het proces de grootste ooit zijn.

Het is voor het eerst dat ook Taghi zelf in de rechtszaal verschijnt. Tot nu toe liet hij verstek gaan, maar zijn advocaat zei eerder tegen de NOS dat hij van plan is te komen omdat de rechtbank daar expliciet om heeft verzocht.

Beschuldigingen

Vandaag krijgen de zeventien verdachten in de zaak de mogelijkheid om te reageren op de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie. De groep zou zich bezig hebben gehouden met dertien verschillende moordopdrachten, waarvan zes liquidaties daadwerkelijk werden uitgevoerd.

In de krap bemeten Bunker worden tientallen mensen verwacht. Naast het grote aantal verdachten en hun raadslieden, is de zaal gevuld met vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie en de rechtbank. Op de publieke tribune is plaats voor een beperkt aantal journalisten.

Uitgesteld

Eigenlijk had de zitting van vandaag al in februari zullen plaatsvinden. Maar vanwege de opkomst van de Britse variant van het coronavirus, mogelijke besmettingen in gevangenissen en het grote aantal aanwezigen bij het proces, vond de rechtbank het toen niet verantwoord.

Mogelijk wordt vandaag ook een begin gemaakt met een nieuw verhoor van kroongetuige Nabil B. Hij is al eerder op zitting ondervraagd door de verdediging van een van de verdachten.

Eén verdachte zal zeker ontbreken in de rechtszaal: Saïd R. Het OM beschouwt hem als een belangrijke partner van Ridouan Taghi. R. zit nog altijd vast in Colombia, waar hij wacht op uitlevering aan Nederland.

marengo van start r1jn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie