Binnenland
BNNVARA

Meer natuur in kroondomein Volencampen

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer natuur in kroondomein Volencampen

Kroondomein Volencampen in Culemborg krijgt meer ruimte voor natuurontwikkeling. Het stukje groen midden in de stad was eeuwenlang in gebruik als paardenwei, maar werd de laatste jaren vooral gebruikt als opslagplaats voor drijfmest, met alle gevolgen van dien. Onder druk van bewoners en gemeente besloot eigenaar Rijksvastgoed het roer om te gooien, wordt verteld in Vroege Vogels.

De geschiedenis van kroondomein Volencampen gaat terug tot de Middeleeuwen, toen de graslanden bij het in 1812 afgebroken kasteel Culemborg hoorden. Eigenaar Rijksvastgoed (RVG) verpacht het gebied aan een boer die er drijfmest loost en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Allemaal legaal, want Volencampen staat in het bestemmingsplan omschreven als agrarisch gebied.

Een ecologisch rampgebied

Sindsdien is het ‘een ecologisch rampgebied’ geworden volgens ecologen die er inventarisaties doen. Inwoners van Culemborg riepen een Burgerinitatief Volencampen in het leven om RVG aan te spreken op deze praktijk. Niet alleen bij Volencampen, maar ook bij Natura 2000 gebieden mag de boer die bij inschrijving het hoogste biedt het perceel beheren. Dat zou in deze tijd van duurzame overheidsdoelen niet het uitgangspunt mogen zijn vinden de actievoerders.

Ook de gemeente Culemborg hanteert dit standpunt. Wethouder Reus heeft in een gesprek dat hij deze week had met RVG afgesproken dat er andere voorwaarden gesteld moeten worden aan gebieden met een hoge natuurpotentie. En dat geldt zeker voor staatsdomeinen die als Natura 2000 gebied te boek staan. Er zijn inmiddels gesprekken gaande met de boer die Volencampen beheert om tot een nieuwe invulling te komen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie