Binnenland

Luchtvluchteling: wat als je moet verhuizen vanwege slechte lucht?

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Luchtvluchteling: wat als je moet verhuizen vanwege slechte lucht?

Nederland voldoet niet aan de normen voor schone lucht. Daar hebben we allemaal last van, maar voor astmapatiënten zoals José Thomas is het een ramp. Zij werd zó ziek van de lucht in haar oude woonplaats, dat ze op advies van de longarts 'vluchtte' naar een gebied met schonere lucht.

Longontsteking

"Soms ging ik boodschappen doen en haalde ik het einde van de straat niet eens." 'Luchtvluchteling' José Thomas en haar zus zijn astmapatiënt. Ze hadden zo veel last van de hoge concentratie fijnstof en stikstofdioxide in hun oude woonplaats Woerden, dat ze regelmatig longontsteking kregen en andere klachten zoals benauwdheid en uitputting.

Toen haar zus na een verblijf in een astmacentrum in Zwitserland bij thuiskomst meteen weer in het ziekenhuis belandde, besloten ze te vertrekken naar een plek met schonere lucht. "Het was geen doen meer."

Onder de rook van Rotterdam

Desiree Brouwer woont in Capelle aan den Ijssel. Letterlijk en figuurlijk onder de rook van de Rotterdamse haven. “De vieze lucht geeft een rem op mijn energie. Ik woon te dichtbij de industrie en de scheepvaart. Veel van de vervuilde lucht blijft hangen.”

Brouwer is soms zo benauwd dat ze al haar afspraken moet afzeggen. "Dan moet ik rust nemen ook al heb ik een afspraak. Dat wordt niet altijd begrepen en dat is heel verdrietig.”

Brouwer heeft besloten te vertrekken naar een plek in Nederland waar ze zich wel fit kan voelen. "Vanaf de regio Apeldoorn begint een gebied waar de luchtkwaliteit verbetert." Tijdens de opnames van deze serie, krijgt ze gelukkig goed nieuws.

12.000 sterfgevallen

Jaarlijks overlijden er 12.000 mensen vroegtijdig aan de gevolgen van de slechte lucht. De Europese norm wordt hier in grote delen van het land niet gehaald en dan is die norm al niet zo streng. "De WHO heeft normen gesteld die twee keer zo streng zijn. Daar zijn wij nog lang niet", zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.

Daarom doet Rutgers met het Longfonds en tientallen (kinder-)longartsen een dringende oproep aan het kabinet om snel werk te maken van gezondere lucht. De gevolgen van luchtvervuiling voor de gezondheid van kinderen zijn volgens hem niet te overzien.

Het Longfonds wil dat het volgende kabinet echt werk gaat maken van schone lucht omdat het de Nederlandse bevolking ziek maakt. Niet alleen longaandoeningen zijn het gevolg van verontreinigde lucht, maar ook hart- en vaatziekte en kanker.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie