Binnenland
NOS

Rechtbank doet uitspraak tegen 'Godfather van Twente': 'Zó gewelddadig en barbaars'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtbank doet uitspraak tegen 'Godfather van Twente': 'Zó gewelddadig en barbaars'

De rechtbank in Almelo doet uitspraak in de zaak tegen de 'Godfather van Twente', Simo D., één van de opdrachtgevers voor een reeks aanslagen in de regio Twente. Het ging onder meer om het in brand steken van een kapper, het neerschieten van een man op een parkeerplaats, brandstichting bij een woning en het beschieten van een shishalounge. De strafeis is 26 jaar en 7 maanden. Wie is D.? NOS Met het Oog op Morgen vroeg dat aan misdaadverslaggever Tom Meerbeek.

Volgens het OM is de 42-jarige Simo D. het brein achter de diverse moordaanslagen die in 2017 plaatsvonden. D. zat in die tijd vast in Duitsland vanwege een veroordeling in een drugszaak. Vanuit zijn cel zou hij de aanslagen hebben beraamd met de 34-jarige Marcus T., aldus justitie.

Wraak

Volgens het OM handelde D. veelal uit wraak. Zo werd in februari 2017 een kapper in zijn zaak overgoten met een brandbare vloeistof en in brand gestoken omdat hij seks zou hebben gehad met de vrouw van D. Hij kon op het nippertje worden gered, maar raakte zwaargewond. Het ging om een vergissing: het slachtoffer had de kapperszaak kort daarvoor overgenomen van het beoogde doelwit.

In mei van dat jaar werd de broer van de voormalige eigenaar van de kapperszaak in zijn auto op een parkeerplaats in Gronau beschoten. De man raakte zwaargewond, maar overleefde de aanslag. "Een man die werkelijk niets te maken heeft met de hele zaak, wordt doorzeefd door kogels", aldus het OM.

De overige aanslagen zouden te maken hebben met een conflict met motorclub Satudarah. Volgens justitie ging het om een "nietsontziende oorlog tussen twee bendes". "Een hele reeks aanslagen, uitgevoerd door 'hitmen', die dit tegen betaling hebben gedaan." Het bewijs dat D. en T. de aanslagen hebben aangestuurd, wordt volgens het OM geleverd door onderschept berichtenverkeer en verhalen van een kroongetuige.

Maximale straf

"Het Openbaar Ministerie zegt dat die aanslagen zó gewelddadig en barbaars waren, dat ze daar de maximale straf voor moeten eisen", aldus Meerbeek. "Dat kan geen levenslang zijn omdat iedereen wonder boven wonder de aanslagen heeft overleefd." De uitvoerders van het geweld, twee broers, zijn al eerder veroordeeld tot celstraffen tot 25 jaar.

"Simo is een jongen die in Enschede is opgegroeid zonder vader", weet Meerbeek. "Hij belandt in de problemen, komt in internaten terecht en krijgt foute vrienden. Hij komt op een gegeven moment in het beheer van wat growshops, dat zijn winkels waar je benodigdheden kunt aanschaffen voor hennepkweken. Zo komt hij in contact met grotere drugscriminelen en belandt hij in de cocaïnehandel. Hij gaat vervolgens op het dark web drugs verkopen in ruil voor cryptomunten. Daar verdiende hij miljoenen mee."

oog rtv oost

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie