Binnenland
NOS

Lopen voor onderzoek naar de Katwijkse Ziekte

foto: ANP / Rechtenvrij
  1. Nieuwschevron right
  2. Lopen voor onderzoek naar de Katwijkse Ziekte

Vandaag wordt in Katwijk de sponsorloop Kattukse Tien voor de tweede keer gelopen. Een wandeltocht van 10, 25 of 50 kilometer om geld op te halen voor onderzoek naar de Katwijkse Ziekte.

De ziekte is erfelijke aandoening die ontstond, en veelal voorkomt, in Katwijk aan Zee. Mensen die het gen dragen krijgen veelal vanaf hun 45e last van een eiwit dat blijft plakken in een bloedvat in de hersenen, waardoor het bloed zich ophoopt. Met als gevolg dementie of hersenbloedingen. De meeste mensen met de ziekte overlijden vroeg of laat aan de aandoening. "In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht heeft de ziekte absoluut niets te maken met inteelt", licht Neuroradioloog Mark van Buchem van het LUMC toe in het NOS Radio 1 Journaal.

"In de jaren negentig werd het gen ontdekt, maar daarna stopte het onderzoek omdat het geen aandacht kreeg van de farmaceutische industrie", legt Van Buchem uit. Totdat tien jaar later werd ontdekt dat de ziekte sterk lijkt op de veelvoorkomende aandoening CAA. Daarop is het onderzoek hervat. "Maar dat blijft duur, dus een sponsorloop kan daaraan bijdragen", aldus Van Buchem. Daarmee is er ook weer hoop voor mensen met de Katwijkse Ziekte: Volgend jaar staat het eerste geneesmiddelenonderzoek op de planning.

Ster advertentie
Ster advertentie