Binnenland
KRO-NCRV

Kinderrechter: 'Grens ruim bereikt door problemen in de jeugdzorg'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderrechter: 'Grens ruim bereikt door problemen in de jeugdzorg'

De problemen in de jeugdzorg maken het werk van een kinderrechter steeds moeilijker. Dat zegt kinderrechter Susanne Tempel bij Spraakmakers (KRO-NCRV). "We doen ons best om ons als rechters echt wel te laten gelden van: de grens is bereikt. Ruim."

Een uithuisplaatsing is al kiezen uit twee kwaden, zegt Tempel, rechter bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Je haalt een kind weg uit een vertrouwde omgeving, maar wel een waarvan de rechter zegt: die is onveilig. Maar daar komt nu een "extra dilemma" bij. Ze moet rekening houden met de vraag of het gezin wel de hulp krijgt die nodig is. Veroorzaker van de problemen: een groot tekort aan hulpverleners en lange wachtlijsten bij jeugdinstellingen.

Dat belemmert het werk, zegt ze. "Als ik een kind uit huis plaats, dan hoop ik dat het uiteindelijk weer terug kan naar de eigen ouders. Maar daar is hulp voor nodig. Maar als die er niet komt, dan wordt het een soort uit huisplaatsing voor altijd. Dan wordt een beslissing dus steeds lastiger."

Heel foutgevoelig

Ze geeft een voorbeeld van een gezin dat al een jaar onder toezicht stond, maar geen vaste jeugdzorgwerker en gezinsvoogd kreeg. "Dat betekent dat de hulp die deze ouders, deze kinderen nodig hadden, eigenlijk niet goed op gang kwam."

Daar komt bij dat dossiers niet op orde is. "Dat is zeker iets dat we als rechtspraak herkennen: dat helaas de kwaliteit van de dossiers achteruit is gegaan. Begrijpelijk door werkdruk, maar niet te verkopen aan gezinnen om wie het gaat." Een proces wordt dan "heel kwetsbaar, heel foutgevoelig."

Brandbrieven

Al met al moet Tempel soms met creatieve oplossingen komen: meedenken met de jeugdzorgwerker of een beslissing voor korte termijn maken om er later op terug te kunnen komen. Maar ze vindt wel: dit kan zo niet langer. "We doen ons best om ons als rechters echt wel te laten gelden van: de grens is bereikt. Ruim."

Dat komt naar voren onder andere in brandbrieven. De laatste nam de minister serieus, zegt ze. "Een van de dingen waar nu naar gekeken wordt, is een advocaat voor ouders." Staatssecretaris Maarten van Ooijen gaat over jeugdzorg, minister Franc Weerwind over rechtsbescherming. Na het debat van vorige week is "een hoop geld" toegezegd, vertelt ze. "En nu maar hopen dat er jeugdbeschermers bij komen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie