Binnenland
NOS

Activisme in Syrië extra aangemoedigd na dood voorbeeldfiguur Raed Fares

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Activisme in Syrië extra aangemoedigd na dood voorbeeldfiguur Raed Fares

De dood van mensenrechtenactivist Raed Fares in Syrië heeft voor verslagenheid gezorgd, maar tegelijkertijd voelen veel Syriërs zich extra aangemoedigd om voor hem te blijven strijden.

Video niet beschikbaar

"Zijn dood heeft veel aandacht gekregen, in Syrië en internationaal. Je ziet dat mensen zich nu geïnspireerd voelen en weer de straten op gaan." Marjolein Wijninckx van vredesorganisatie Pax heeft Fares ontmoet, vertelt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

"Raed was een van de leidende figuren in Kafranbel. Hij was het grote brein achter leuzen op spandoeken. Die schreef hij in het Engels en zo wist hij een groot publiek aan zich te binden."

Kritisch

Fares was een fel tegenstander van president Assad en IS en kwam op voor de rechten van vrouwen. Hij was journalist en oprichter van een radiostation dat het Syrische regime bekritiseert. Vorige week werd hij door een doodseskader om het leven gebracht.

De activist vermoedde al dat hij gedood zou worden. Hij zei daar eerder over: "Ze kunnen mij doodmaken, maar de revolutie is een idee en dat kun je niet doodmaken."

"Die uitspraak heeft Syriërs extra gemotiveerd om weer de straten op te gaan. Maandag is dat al gebeurd. Mensen zijn niet bang om de daders te benoemen. Ze willen niet langer zwijgen."

Activisme in Syrië na de dood van Raed Fares

Ster advertentie
Ster advertentie