Binnenland
KRO-NCRV

Veel ziekenhuiszorg wordt 'onzinzorg' genoemd, maar klopt dat wel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel ziekenhuiszorg wordt 'onzinzorg' genoemd, maar klopt dat wel?

Bij de helft van handelingen van artsen is niet aan te tonen dat de patiënt er baat bij heeft, en bij 5 tot 10 procent is zelfs aantoonbaar dat het niets toevoegt. Maar dat maakt die handelingen volgens Marcel Daniëls, cardioloog en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, nog geen 'onzinzorg'.

Video niet beschikbaar

Niet bewezen maar wel zinvol

De arts geeft in Spraakmakers het voorbeeld van anti stollende middelen voor mensen die een metalen hartklep hebben. "Het is nooit bewezen dat antistolling noodzakelijk is, maar we weten wél dat metaal de bloedvaten stolling geeft. Dit is dus niet bewezen zorg, maar wel zinvolle zorg."

Het is dus risicovol om de handeling niét uit te voeren. Daarom is volgens Daniels het gesprek tussen dokter en arts uiterst belangrijk . "Het is maatwerk. Dokters zijn er om in de spreekkamer met de patiënt te beslissen wat voor hem of haar de beste behandeling is, en daar heb je informatie bij nodig."

Dokter Google

Maar er kan ook sprake zijn van te veel informatie. We namen contact op met Niels Jacobs, verpleegkundige bij de spoedeisende hulp (SEH) en Spraakmakers-communitylid. In de SEH moet uiteraard altijd snel gehandeld worden. "Dat is lastig omdat je afhankelijk bent van de informatie die je hebt van de patiënt en de informatie die de patiënt met zich mee neemt", zegt hij in Spraakmakers.

"Als een patiënt heel goed is in Googlen komt Dokter Google voorbij en worden we bijna gedwongen om zaken uit te zoeken die we niet willen uitzoeken", zegt de verpleegkundige. Soms leidt dat volgens hem zelfs tot handelingen die de arts alleen doet om de patiënt tevreden te houden, terwijl het geen zin heeft. Daniëls voegt toe: "Dan is dat voor de statistiek geen zinvol onderzoek, maar in het contact tussen de patiënt en de dokter is besloten dat het zeker zinvol is om de patiënt gerust te stellen."

Geen protocollen

Sjoerd Repping is aangewezen om alle ‘onzinzorg’ te schrappen, maar voor Daniëls en Jacobs is dat verschil moeilijk te definiëren. Beiden denken dat, als alles vastgelegd gaat worden in protocollen die grote groepen beslaan, het contact tussen dokter en patiënt daaronder gaat lijden.

Volgens Daniëls is het een beter idee om bij zorgverzekeraars te kijken: "Die hebben de gegevens. Wat wij in individuele ziekenhuizen niet goed zien is hoe ze presteren ten opzichte van andere ziekenhuizen. Gebeurt de ene behandeling, die eigenlijk beter niet zou kunnen gebeuren, wél? Dan kunnen we als beroepsgroep kijken waarom dat eigenlijk zo is."

Marcel Daniels en Niels Jacobs over zorg en onzinzorg

Ster advertentie
Ster advertentie