Binnenland
BNNVARA

Schaduw voor koeien is essentieel

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Schaduw voor koeien is essentieel

Koeien in een wei zonder schaduw: dat kan echt niet vindt Thomas van Slobbe van Stichting wAarde. Met zijn actie 'Bomen voor Koeien' heeft hij jarenlang geprobeerd om hier verandering in te krijgen. Nu de de campagne ten einde loopt, gaat Vroege Vogels nog eens bij hem langs.

Met het regenachtige frisse weer van de laatste dagen zou je bijna vergeten dat het kwik in Nederland enkele weken geleden nog opliep tot ruim boven de 30 graden. Dit bracht bij veel dieren hittestress, zoals bij koeien en schapen, die zonder schaduwplekken in de wei moeten staan. Dat is een doorn in het oog van Thomas van Slobbe van stichting wAarde. Al meer dan 20 jaar probeert hij met de actie ‘Bomen voor Koeien’ te zorgen dat landbouwhuisdieren in de wei meer schaduw krijgen. Dit jaar stopt de campagne.

Weilanden met bosjes en heggen

Vroeger stonden in weilanden nog bosjes, grote bomen en heggen. Maar tegenwoordig staat veel vee op grote grasvlaktes, begrensd door sloten of prikkeldraad. Dieren zoals koeien, schapen en paarden staan in de wei zonder bescherming tegen zon (of striemende regen).

De actie Bomen voor Koeien is in 2000 opgezet door Stichting wAarde, Vroege Vogels en LandschappenNL. De campagne heeft als doel een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. In 10 jaar tijd zijn er toen 100.000 bomen aangeplant en daarna stopte de actie. Tijdens de hete zomer van 2018 werd de actie weer nieuw leven ingeblazen. Uiteindelijk werden er later die winter meer dan 7.000 boompjes geplant, op in totaal 36 verschillende boerderijen, verspreid over heel Nederland.

Gedicht voor de koe

Oud Vroege Vogels presentator Ivo de Wijs schreef dit gedicht naar aanleiding van de actie Bomen voor Koeien:

“Ik weet: ’t gebeurt, maar ik vind het niet kunnen,
Dat wij dieren het licht in hun ogen misgunnen.
Plant duizenden bomen, liefst brede en hoge,
En gun een koe de schaduw in haar ogen.”

Bomen voor koeien stopt

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie