Binnenland
BNNVARA

Vogeltrek is weer begonnen: welke vogels verlaten Nederland alweer?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogeltrek is weer begonnen: welke vogels verlaten Nederland alweer?

De zomer is nog maar net begonnen, of de eerste trekvogels vliegen alweer naar het zuiden! Welke vogels gaan zo vroeg in het jaar trekken? En waarom houden ze het al zo rap weer voor gezien? Dat zocht Vroege Vogels uit.

Wie zijn dat, die vroege trekvogels?

Er zijn veel verschillende soorten trek. Zo kan je nu grote groepen jonge spreeuwen zien, die in deze tijd van het jaar zelfs af en toe naar het nóórden vliegen! 'Dispersietrek', noemt Ruud van Beusekom, van Vogelbescherming Nederland dat. "Ze vormen groepjes en gaan met z'n allen de wijde omgeving verkennen, misschien wel op zoek naar geschikte broedgebieden voor volgend jaar."

Kanoet en de koekoek

Terwijl de laatste vogels voor je gevoel nog maar net naar de noordelijke broedgebieden zijn vertrokken, keren de eerste ook alweer terug. In het geval van de kanoet zijn dat vaak de vrouwtjes. "Die hebben de mannetjes in Siberië achtergelaten om voor de kuikens te zorgen", vertelt Van Beusekom. "De vrouwtjes komen hier alvast opvetten en trekken dan over een tijdje door naar West-Afrika. De mannetjes en de jongen komen wat later"

De eerste van onze eigen broedvogels die weer vertrekken, is de koekoek. "Maar die heeft het dan ook makkelijker", vindt Van Beusekom. "Die laat het voeren van de jongen aan waardvogels, zoals de kleine karekiet over. De koekoeken die je nu soms nog ziet, zijn hoogstwaarschijnlijk jonge vogels. De ouders zijn als het goed is alweer naar het zuiden vertrokken."

Najaarstrek

Ook gierzwaluwen zijn maar heel kort in ons land. Eind april komen de eerste en begin juli zijn de eerste alweer vertrokken. 'Driemaanden vogels'. worden ze dan ook wel genoemd.

Al met al begint voor liefhebbers als Van Beusekom de herfst eigenlijk al eind juni. "Dan zie ik de eerste zwarte ruiters alweer terugkomen uit het noorden, en begint voor mij de najaarstrek!"

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie