Binnenland
BNNVARA

De mondkapjesdeal: 'Er was een commercieel, vooropgezet plan'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. De mondkapjesdeal: 'Er was een commercieel, vooropgezet plan'

Het was lange tijd een groot raadsel waarom het ministerie van Volksgezondheid voor ruim 100 miljoen euro mondkapjes inkocht bij Sywert van Lienden en zijn compagnons. Maar onderzoeksjournalisten van Follow The Money, Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen, deden er maandenlang onderzoek naar en komen nu met hun bevindingen naar buiten in de vorm van een boek. Bij De Nieuws BV vertellen ze over de uitkomsten van dit onderzoek.


Vermeulen neemt ons mee terug naar het begin van de coronacrisis: "Sywert en zijn compagnons hadden zichzelf opgeworpen als de redders in nood." Toen het moeilijk leek om aan mondkapjes te komen, kwamen zij met Stichting Hulptroepen te hulp schieten. Zo zouden er vliegtuigen vol met mondkapjes uit China hierheen gehaald worden. Het bleek allemaal niet waar te zijn.

"Het was een grote mythe die tot ver in de maand mei is doorgegaan", vertelt Strop. "Er zat veel bluf bij. De mondkapjes die de stichting binnenhaalde kwamen niet uit China, maar uit Nederland." De aantallen mondkapjes bleek ook aangedikt: "In werkelijkheid hadden ze al moeite om een paar pakketjes mondkapjes hierheen te halen."

Commercieel plan

Uit het onderzoek van de journalisten is naar voren gekomen dat Van Lienden en zijn compagnons gehandeld hebben met voorbedachte rade. "Ze zijn met een duidelijk commercieel plan met de overheid in gesprek gegaan", zegt Strop. Zo zou het drietal bij de notaris een bv op hebben laten richten met het oog op de mondkapjesdeal. "De bv stond los van Stichting Hulptroepen, dus de drie aandeelhouders zouden daarvan profiteren." Volgens Strop hebben ze dit niet gemeld bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdens hun onderzoek vielen ze van de ene verbazing in de andere. Vermeulen: "De schaamteloosheid van handelen en hoeveel er niet klopte. Zo zouden de eerste bestellingen betaald zijn van eigen geld, maar dat was niet zo. Het bleek steeds erger dan dat we ons konden voorstellen."

Rol Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het ministerie van VWS is blind en doof geweest in deze kwestie volgens de onderzoeksjournalisten. Strop: "Er was een landelijke inkoopcentrum opgericht om gezondheidsbescherming in te kopen. Die hebben het ministerie uitvoerig gewaarschuwd." Volgens Strop waren er volgens dit centrum al 75 miljoen mondkapjes aangekocht en was dit bekend bij het ministerie.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie