Cultuur & Media
KRO-NCRV

Sywert van Lienden 'niet akkoord' met 'goed' interview over mondkapjesdeal

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sywert van Lienden 'niet akkoord' met 'goed' interview over mondkapjesdeal

Dit weekend stond er een uitgebreid interview met Sywert van Lienden in het Financieele Dagblad. Onderzoeksjournalist Joost Oranje prijst het interview in het Mediaforum van Spraakmakers, maar heeft óók vragen. In een opmerking aan het einde van het artikel blijkt namelijk dat Van Lienden 'niet akkoord' is met de uiteindelijke versie van het stuk.

Video niet beschikbaar

Maandag 22 april dient in de rechtbank Amsterdam de civiele zaak tegen Sywert van Lienden en zijn compagnons. Vorige week begon Van Lienden een eigen website om zijn kant van het verhaal te vertellen over de omstreden mondkapjesdeal en zaterdag bood het Financieele Dagblad hem in een interview ook die mogelijkheid.

Het hele verhaal

Van Lienden kan in het FD zijn verhaal vertellen, maar volgens Oranje hebben de journalisten hem geen "open microfoon" gegeven. "Dat doen ze stilistisch heel goed door, los van de vragen, de tijd te nemen om het hele verhaal rondom Sywert in een kader te vertellen", zegt Oranje. Hij vindt dat de interviewers erin zijn geslaagd om heel inhoudelijk te blijven, context te bieden en Van Lienden niet belachelijk te maken.

Ook persoonlijk drama

De onderzoeksjournalist denkt dat het geen eenvoudig interview was, omdat de advocaat van Van Lienden aan tafel zat en zich bemoeide met de inhoud. "Dat wil je als journalist natuurlijk niet, want je praat met Van Lienden, niet met de advocaat." Toch zegt die aanwezigheid ook veel over de situatie. "Er zit ook enorm veel tragiek in rondom de persoon van Sywert. Het is ook een persoonlijk drama en dat komt er ook uit naar voren."

Wel vroeg Oranje zich af waarom Van Lienden aan het einde van het interview in een opmerking zegt dat hij 'niet akkoord' is met de uiteindelijke versie van het stuk. "Daar had ik wel wat meer van willen weten", zegt Oranje. "Waar is hij dan niet mee akkoord? Ik bleef ik aan het einde toch met vraagtekens achter."

Wendelmoet Boersema bleef óók met een vraag achter. Van Lienden zegt dat hij – door beslaglegging op zijn geld – geen advocaat kan krijgen. (Terwijl er tijdens het interview zijn advocaat aan tafel zit.) "In Nederland is het een principe dat iedereen rechtshulp verdient, ook als hij het niet zelf kan betalen." Maar hoe dat kan, ontbrak volgens Boersema in het artikel.

'Niet akkoord'

Spraakmakers sprak ook nog even met één van de interviewers van het FD, Bart Mos, waarom Van Lienden niet akkoord ging met het interview. Volgens Mos had Van Lienden 85 op- en aanmerkingen. Sommige gingen zelfs over hoe we de vragen precies hadden gesteld. "Die hebben we helemaal doorgenomen en een aantal daarvan hebben we nog verwerkt in het interview. Dit alles een uur na de deadline.

Van Lienden wilde hier ook nog over in gesprek, maar dat kon niet meer omdat het een uur na de deadline was. "Toen hebben we gezegd dat we bij het interview zouden schrijven dat hij er niet mee akkoord was. Daar was hij dan wel weer akkoord mee", aldus Mos.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie