Politiek
NOS

Hugo de Jonge bemoeide zich actief met mondkapjesdeal Sywert van Lienden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo de Jonge bemoeide zich actief met mondkapjesdeal Sywert van Lienden

De toenmalige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft zich actief bemoeid met de mondkapjesdeal van zijn partijgenoot Sywert van Lienden. Dit schrijft Frank Hendrickx, medeauteur van het artikel uit de Volkskrant op basis van appjes en interne documenten.

Hugo de Jonge bemoeide zich actief met mondkapjesdeal Sywert van Lienden

"Er lopen meerdere onderzoeken tegen Sywert van Lienden. Een strafrechtelijk onderzoek, een civielrechtelijk onderzoek en een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Het draait om een deal die van Lienden heeft gesloten met het VWS, waarin hij voor ruim honderd miljoen euro veertig miljoen mondkapjes verkocht tijdens de coronacrisis. Hij zei altijd dat hij dat deed uit liefdadigheid maar achteraf bleek dat hij daar zeker twintig miljoen euro aan heeft overgehouden samen met zijn twee compagnons. De vraag is altijd een beetje geweest; waarom heeft het ministerie deze deal gesloten?"

"Sywert van Lienden en zijn compagnons waren in contact met de inkooporganisatie van het VWS, om eventueel een bijdrage te leveren. Ze hadden een hulptroepenstichting opgezet waarmee ze mondmaskers uit China haalden. Zij wilden die aan de overheid leveren. Dat liep alleen helemaal spaak. De inkooporganisatie wilde niet in zee met Sywert van Lienden. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat Sywert op twitter onder andere heel erg klaagde hoe hij behandeld werd en werd tegengewerkt en dat de overheid zou falen bij het verstrekken van beschermingsmiddelen voor de zorg.

Appberichten

"Sywert stuurde op 10 april appberichten naar de politieke assistente van Hugo de Jonge waarin hij ook klaagde en zei dat hij wel wilde helpen maar dat niet mocht. Dat is uiteindelijk de aanleiding geweest van Hugo de Jonge om contact op te nemen met de secretaris generaal van het ministerie van financiën, een van de hoogste ambtenaren. Hij werkte op dat moment bij het VWS om hen te ondersteunen bij de corona crisis. Uit bekendgemaakt appverkeer is duidelijk geworden dat hij graag wilde dat er een samenwerking tot stand komt tussen de inkooporganisatie, het ministerie en Sywert van Lienden die op dat moment nog CDA lid was. Hugo zei ook dat je Sywert beter binnen kon halen dan dat hij van buiten steeds kritiek uit. Uit het appcontact met de hoge ambtenaar blijkt dat de samenwerking met Sywert tot stand gaat komen en 7 dagen later ontstond die deal."

Reactie De Jonge

"Als je het heel strikt bekijkt kun je zeggen dat De Jonge niet heeft onderhandeld met Sywert, dat deed die topambtenaar. Maar je kunt niet zeggen dat hij niet betrokken was, hij heeft wel degelijk een aanzet gedaan waardoor die onderhandelingen weer in een stroomversnelling kwamen. Wat wij van De Jonge begrijpen is dat hij geen invloed had op de deal en dat het wel degelijk om zijn portefeuille zou gaan omdat het over langdurige zorg ging en inspectie.

RJN vk hugo

Ster advertentie
Ster advertentie