Binnenland
NOSNTR

Wat betekent het nieuwe akkoord voor Schiphol-medewerkers concreet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent het nieuwe akkoord voor Schiphol-medewerkers concreet?

In het nieuwe akkoord hebben Schiphol en de vakbonden FNV en CNV afspraken gemaakt over een zomertoeslag, roosters, werktijden en het vergoeden van woon-werkverkeer. Sharleen* is host security op Schiphol en vertelt in Nieuws en co wat dit contract concreets voor haar betekent.

Zomertoeslag

In het akkoord is afgesproken dat luchthavenpersoneel tijdens de drukke zomerperiode een toeslag van 5,25 euro bruto per uur krijgt bovenop hun normale loon. De zogenaamde zomertoeslag gaat vandaag in. Maar na de zomer gaat de toeslag naar beneden, naar 1,40 euro per uur. Zijn de medewerkers daar blij mee? "Ja en nee. Die 5,25 is goed, maar het had eigenlijk structureel moeten zijn," zegt Sharleen in de uitzending.

Ze had gehoopt op meer. "Werkomstandigheden beter, meer personeel, langere rusttijden, meer looptijd. Ik werk nu 6 dagen in de week. Laatst met de vakantie heb ik 42 in plaats van 24 uur gewerkt. Je kopje koffie gaat er niet helemaal in, want je moet weer op tijd zijn om je collega af te lossen."

De drukte doet veel met de medewerkers, vertelt ze. "Stress, burn-outs, zieke mensen thuis, die niet meer durven te werken. Mensen zijn niet meer in staat op een sociale en goede manier hun werk te doen."

Structureel geld

FNV-bestuurder Joost van Doesburg benadrukt in de uitzending dat er veel bereikt is met dit akkoord. "Voor het eerst hebben we bereikt dat tal van medewerkers in verschillende sectoren er samen heel veel geld bij krijgen, bovenop de loonontwikkeling in de cao."

Waarom is het niet gelukt om er structureel geld bij te krijgen? "In de overeenkomst staat ook dat aan het eind van de overeenkomst de vakbonden en de Schiphol Groep kijken of er dan nog iets bij komt. We gaan dit evalueren voor de zomervakantie van 2023. Dan gaan we kijken of we het moeten verlengen. Maar wat we vandaag hebben bereikt is echt uniek."

* Sharleen is niet haar echte naam. Naam bekend bij de redactie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie