Binnenland
WNL

Schiphol-baas verwacht binnen enkele dagen akkoord met bonden om problemen op te lossen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schiphol-baas verwacht binnen enkele dagen akkoord met bonden om problemen op te lossen

Luchthaven Schiphol is “druk bezig” met het oplossen van de huidige problematiek, zegt topman Dick Benschop dinsdag in het radioprogramma Sven op 1. Hij verwacht binnen enkele dagen een akkoord met de vakbonden over betere arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel.

Video niet beschikbaar

Vakbond FNV dreigde afgelopen week met “een hete zomer” voor Schiphol als Benschop geen stappen zou zetten in de verbetering van de werkomstandigheden. De bond wil voor 1 juli duidelijkheid, anders dreigen nieuwe stakingen. “Wat mij betreft kunnen we de dingen waar we het over eens zijn zo snel mogelijk afspreken”, aldus Benschop.

Hij wacht niet tot de gegeven deadline “met het aannemen van mensen of het verbeteren van arbeidsvoorwaarden waar dat nodig is. We hebben met elkaar afgesproken dat we daar met grote urgentie mee aan de slag gaan”.

Op dit moment is hij bezig om “meer mensen aan te nemen, om te beginnen met beveiligers. We zullen er ook voor moeten zorgen dat het werk aantrekkelijk is, dus zal er naar de arbeidsvoorwaarden gekeken moeten worden”.

Volgens de Schiphol-CEO kunnen er op een termijn van “dagen” een aantal dingen veranderen, in overleg met de vakbonden en luchtvaartmaatschappijen. “Er is bijna dagelijks overleg. Donderdag zit ik weer met de reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen om tafel over de gezamenlijke aanpak.”

Chaos

Aan het begin van de meivakantie ontstond er grote chaos op Schiphol, mede door de personeelstekorten. Forse vertragingen en zelfs geannuleerde vluchten waren het gevolg. “We hebben iets meegemaakt wat niet voor herhaling vatbaar is”, beklemtoont Benschop.

Volgens hem werd de luchthaven geconfronteerd met “de perfecte storm”. De problemen hebben “alles te maken met de arbeidsmarkt, maar daarbovenop kwam de staking aan het begin van de vakantie”, zegt hij. “Uiteindelijk hadden we minder mensen aan het werk dan afgesproken en meer passagiers dan zelfs de luchtvaartbedrijven hadden verwacht.”

Na de wanordelijk verlopen weken heeft Benschop geen contact gehad met minister van Financiën Sigrid Kaag, maar wel met minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers. De contacten met Den Haag “zijn prima”, aldus Benschop. “Hij is op zaterdagmiddag langsgekomen en we hebben hem rondgeleid. Hij heeft warme belangstelling.”

Rotterdam en Eindhoven

Om problemen in de toekomst te voorkomen heeft Schiphol baat bij “een zo gematigd mogelijke ontwikkeling” en “geen groei om groei. Spreiden helpt daarbij. Daarvoor kijken we naar Rotterdam en Eindhoven, maar ook naar Lelystad en Maastricht”, besluit hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie