Binnenland
NOSNTR

Schiphol komt met plan om zomerdrukte te verminderen: Wat staat er in?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schiphol komt met plan om zomerdrukte te verminderen: Wat staat er in?

Schiphol kwam vandaag met een actieplan om de zomerdrukte op de luchthaven in goede banen te leiden. Ook vandaag was het weer druk op het vliegveld, en dat wordt alleen maar erger de komende tijd als er niks gebeurt.

Het plan van Schiphol om de zomerdrukte tegen te gaan

"Het belangrijkste wat ze echt willen doen, is zorgen dat er meer mensen komen werken. Dat is het probleem, er is een personeelstekort. En dat de mensen die hier al werken niet gaan staken of wegelopen", vertelt economieverslaggever Eva Wiessing in Nieuws en Co.

Maatregelen

"Wat ze aan het doen zijn, is overleggen met de vakbonden over een nieuwe CAO voor de mensen in de beveiliging en bagageafhandeling. Zodat de mensen meer gaan verdienen en betere werkomstandigheden gaan krijgen. Tegelijkertijd willen ze echt nieuwe mensen aan gaan trekken. Zo komt er een banenmarkt op 11 juni. Gepensioneerden worden willen weer teruggehaald. Kantoorpersoneel wordt ook weer gevraagd om te gaan werken. Maar dus ook het vrijwillig schrappen van vluchten. Gaat het niet vrijwillig? Dan gebeurt dat onder dwang."

Oplossing

Gaat het dan ook werken? “Dat is echt heel erg moeilijk om te zeggen, want ik denk dat het best wel lastig gaat worden om nu snel personeel te vinden. We weten allemaal hoeveel tekorten er overal zijn. Het moet ook op korte termijn. De zomer begint al in juli. Daarnaast moet je voor het schrappen van de vluchten ook de medewerking hebben van de luchtvaartmaatschappijen. Die staan daar niet om te springen.”

Wiessing heeft om reactie gevraagd bij verschillende luchtvaartmaatschappijen, zoals Corendon. “Die zeggen: die tickets zijn allang verkocht. Mensen gaan op vakantie en willen ook op vakantie. We kunnen nu moeilijk zeggen: de vlucht gaat niet door. KLM zegt: we moeten eerst echt naar alle andere maatregelen kijken voordat we dat gaan doen. Ze hebben de luchtvaartmaatschappijen nog niet mee eens mee. Specialisten zeggen ook dat het niet zomaar kan juridisch onder dwang vluchten schrappen.”

Tickets

KLM liet vanmiddag weten dat er tot en met volgende week zondag minder tickets kunnen worden geboekt. Wiessing van dit geen toeval. “Dat doen ze, omdat het hier zo druk is. Ze doen het ook, omdat ze ontzettend veel vragen krijgen van reizigers. Die zien er ontzettend tegen op om in deze drukte te gaan vliegen. We hebben vandaag hier mensen gesproken die hier soms zes uur van tevoren aanwezig waren. Alleen al uit de angst dat ze anders hun vlucht zouden missen. Dat is voor de luchtvaart ook enorm vervelend, dat mensen misschien wel afhaken en met de auto op vakantie gaan en dat ze reizigers verliezen. Het is geen toeval, maar wel een tijdelijke maatregel.”

Zomer

Schiphol zegt dat ze de situatie op het vliegveld 'maakbaar' willen maken. Oftewel: het aantal vluchten en reizigers moet overeenkomen met het beschikbare personeel op de luchthaven. Wat gebeurt er dan als het niet lukt om meer mensen aan te trekken? “Het is een wankel evenwicht. Zoals de FNV zegt: ze kunnen maar aan twee knoppen draaien. Meer personeel of minder vluchten. Dat gaat ook niet zomaar."

"Ze moeten naar een manier gaan waar iedereen even gelukkig is in die situatie. De luchtvaartmaatschappijen zitten ook niet op die chaos te wachten. Dat wordt een hele harde dobber. Directeur Benschop heeft met verschillende luchtvaartmaatschappijen gezeten vanmiddag en daar zijn ze nog niet uitgekomen.”

NC Schiphol

Ster advertentie
Ster advertentie